Fransk satirtidning brann i natt

Charia Hebdo?Charia Hebdo

 natt vid 1-tiden sågs två män springa från Charlie Hebdos huvudkontor i Paris.

Fanatiker saknar humor

”Hot, skällsord och till och med hackade mail är vi vana vid men detta kan liknas vid ett attentat” säger förläggaren för tidningen, Charb, där han står framför sitt kontor med krossade fönster och vad som liknar en stor sophög med utslängda kontorssaker på gatan. Tidningen kommer ut varje onsdag och detta onsdagsnummer kallas för ”Charia Hebdo” med en serieteckning av en skäggig gubbe (som kan föreställa profeten) som säger” 100 piskrapp om ni inte dör av skratt”. Numret handlar om Tunisiens val av islamister och den arabiska våren som verkar förvandlas till den arabiska ”vintern”.

När man försökte öppna tidningens hemsida i morse möttes besökaren i stället av ett foto på Mecka. I skrivandens stund står det ”it works” i ett hörn. Tydligen har sidan hackats igen.

Det är inte första gången tidningen har attackerats: redan 2007 fick den utstå kritik inom vissa muslimska kretsar då den publicerade Muhammedkarikatyrerna.

”Vi är inte rädda” fortsätter Charb, ”vi har 19 år på nacken och tänker fortsätta som förut. Det är enbart minigrupper som håller på med vandalism, majoriteten av muslimer fördömer våld.

Satir är förlösande

I Egypten tog det inte många minuter efter att presidenten – må det ha varit Sadat eller Mubarak – sagt eller gjort något förrän det skämtades hej vilt på kaféerna runt om i landet. Trots censur eller kanske på grund av denna, är satir en av de äldsta former av samhällskritik – som fanns redan under profetens tid – och kommer alltid att finnas. Egyptierna men även fransmännen älskar sina satiriker. Varje kväll på den franska televisionen diskuteras och kritiseras politiska beslut med karikatyrdockor som representerar olika politiker. En annan satirtidning ”Le Canard Enchaîné” (Den fastkedjade ankan) säljer – i dessa svåra tider – slut varje vecka trots att den varken har annonser eller hemsida att tala om.

Satir är så heligt för fransmän att till och med den franske inrikesministern, Claude Guéant, tog sig till det utbrända tidningskontoret för att visa sitt stöd för pressfriheten.

Låt oss få fortsätta att skratta: tack alla satirtecknare och skribenter för att ni gör vår vardag lite roligare och lättare!

Anne Edelstam, Paris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a Hebdo?

 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.