Den egyptiska armén ger sig på AIDS

Det drar ihop sig till presidentval i Nildalen. Kan denna udda kampanj för att ”bota” AIDS vara en politisk strategi inför valet?

AIDSFaraoAIDSFarao

Aidsmetare:

När jag först hörde talas om detta instrument för någon vecka sedan lät det som ett dåligt skämt. Men jag har nu förstått att det menas allvar med ”aidsmätaren”. Jag kan inte låta bli att dra paralleller med Ron Hubbards – scientologernas grundare – så kallade ”lögndetektor” vilken de använt sig flitigt av som manipuleringsinstrument.

IMG_0137

Guds gåva till folket

 

Har denna ”fantastiska maskin” presenterats som. Enligt den egyptiska armén har dess vetenskapsmän skapat en maskin som botar allt från aids till hepatit C – båda obotliga sjukdomar som florerar i Nildalen framförallt hepatit C (som 1 av 10 egyptier sägs lida av). Doktorn och generalmajoren Ibrahim Abdul Atti påstod att han, efter 22 års forskning, hade kommit underfund med hur man förstör viruset.

 

Den egyptiska statliga televisionen visade upp ”maskinen som helt botar”. Maskinen liknar ett litet kylskåp med tre knappar, fyra elkablar och en slags skärm stor som en iPhone. Den lär bombardera patienten med el-vågor som söndrar och förstör de infekterade cellerna och sänder i stället in aminosyra i kroppen.

Demonstration:

Operationen demonstrerades helt öppet på televisionen: läkaren håller en slags sprejapparat och den påklädde patienten passerar när han sprejar. En, två gånger. Inga blodprov, ingen smärta. Man måste ändå räkna med en tio-dagars kur för att bli helt botad!

Än så länge hålls apparaten gömd och ingen annan än armén kan komma nära den för att undersöka ”underverket”.

Det blir svårt för någon annan presumtiv valdeltagare än armén att konkurrera med sådana löften till det utslagna, utsugna, socialt eftersatta egyptiska folket.

I mellantiden florerar skämten: det började med arméns påstående att en viss stork (alltså fågelarten) egentligen var en spion! Sedan fortsatte det med att en reklamsnutt med dockor vilka påstods egentligen föra kodade samtal med ”fienden”, i.e israeler…

Men även skämtare som den omtyckte Bassem Youssef, börjar sätta skrattet i halsen för det är trots allt folket som blir lidande i längden när de matas med propaganda och lögner.

Anne Edelstam, Kairo

 

 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.