Myten Kleopatra

Kleopatra är en av historiens mest kända legender. Men vad vet vi egentligen om henne? Följ med på denna exceptionella resa så kan ni kanske upptäcka lite mer.IMG_5700

 

 

 

 

 

 

Paris Pinacothèque:

försöker besvara denna fråga i en unik utställning med mer än 350 utställda föremål (10 april – 7 september 2014). Likväl arkeologiska fynd som tavlor, teater, opera och film illustrerar denna mytologiska figur vi alla har levt med mer eller mindre, vare sig genom filmen med Liz Taylor och Richard Burton, Asterix och Obelisk, en tvål med hennes profil på eller genom en maskeradbal…

Aldrig har en historisk person varit så kontroversiell som Kleopatra vars skönhet, äventyrslust, kärleksförhållanden, politisk skicklighet och intelligens satt historiker som konstnärer på prov.IMG_5704

 

 

 

Isis

En Drottnings öde

Kleopatra Thea Philopator – Kleopatra VII – Egyptens sista ptolemaiska drottning, föddes 69 f. Kr. (död i självmord 30 f. Kr) antagligen i Alexandria, dotter till Ptolemaios XII som anförtrodde henne kungadömet innan han dog 51 f. Kr.

Groda och Ibis, 1a seklet f. KrGroda och Ibis, 1a seklet f. Kr

Vid 18 års ålder blir Kleopatra (tillsammans med sin bror/make…) drottning av Egypten vars land – trots dålig ekonomi – innefattar otroliga rikedomar. Efter några strider och en tids landsflykt fick Kleopatra hjälp av romarna och Julius Cesar för att återta sin tron. De två finner varandra och lille Caesarion blir resultatet av deras kärlek. Julius Cesar mördas (44 f. Kr) dock när de två är i Rom och Kleopatra återvänder till Egypten.

Marcus Antonius:

IMG_5702

 

 

 

 

Några år senare träffar hon nästa romerska härskare: Marcus Antonius. Hon lär ha seglat honom till mötes utklädd till Afrodites i ett förgyllt fartyg, med åror av silver och segel i purpurtyg… om inte för hennes skönhets skull så kunde väl inte Antonius motstå hennes förförelseteknik?

Tre barn senare med ett liv i sus och dus i Alexandria, gifter de två sig enligt egyptisk tradition trots att han fortfarande var gift med Octavia som han senare förskjuter. De territorier han har lyckats erövra skänker han till Kleopatra och deras barn.

Död och eftermäle

Kleopatras död av Achille Gisenti, olja på duk, 1878Kleopatras död av Achille Gisenti, olja på duk, 1878A

ntonius avlägsnade sig alltmer från Rom vilket ledde till att hans fiende Octavianus fick allt större inflytande. Det avgörande slaget mellan de två giganterna blev sjöslaget vid Aktion den 2 september 31 då Antonius och Kleopatra förlorade mot Octavianus. Den senare tågade in i Alexandria ett år senare och mördade Antonius. Några dagar efter tog Kleopatra livet av sig. Hon var då 39 år gammal och hade regerat i 22 år.

Hennes gravplats är fortfarande ett mysterium liksom hennes liv länge varit. Men låt oss fantisera om att hon begravdes tillsammans med sin älskade Antonius någonstans utanför Alexandria.

En dag kanske hon kommer att återuppstå, ståtlig och stark, som en nymf som stiger upp ur Medelhavets botten? För arkeologerna fortsätter att hitta gravfynd runt om i landet så inget är omöjligt i detta mysteriernas rike…IMG_5718

IMG_5719

La Pinacothèque ligger invid Madeleinekyrkan, ett stenkast från Concorde där Obelisken, skänkt till Frankrike 1829 av Mohammed Ali, tronar. Så det är passande att visa Kleopatra just där.

Utställningen är uppdelad och äger rum på två närliggande platser. I den ena lokalen koncentreras arkeologiska fynd samt statyer av Kleopatra eller vad man tror vara hon – men även en hel del andra intressanta egyptiska föremål jag ej tidigare sett vare sig på egyptiska museet i Kairo eller på det i Turin.IMG_5723

Den andra intilliggande lokalen visar flera fascinerande tavlor (av diverse kvalitet måste erkännas) av framförallt Kleopatras självmord – som oljan målad av Achille Glisenti 1878. Men även scenkostymer från filmer, danser och teaterpjäser om den ”mytomspunna drottningen av Egypten”.IMG_5726

Kitsch blandas glatt med konst av hög kvalitet vilket man kan tycka om eller inte, beroende på smak och intresse det får ni komma till Paris och avgöra själva. Men väl där kan jag garantera er fantastiska drömmar bort till ökens rike

Anne Edelstam, Paris.

IMG_5720

 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.