Fira i Berlin

Jag hade all anledning att fira i Berlin denna höst: WIN (Women’s International Network) höll sin årliga konferens och jag var där! Dessutom firar Berlin 25-års jubileum av murens fall. Om inte det var ett ”fantastiskt steg framåt” – titeln på årets konferens – så vad kan man annars betrakta det som?IMG_7485

 

 

IMG_7535

 

Win team 

Kristin Engvig:

Är en typisk blond norska med en blandning av glatt humör och skandinavisk effektivitet. Hon startade WIN för 17 år sedan och deltagandet har ständigt ökat för varje år som går. Kristin är diplomerad från Oslos motsvarighet till Handelshögskolan, med en magister (MBA) från Italien, Milanos Bocconi universitet. Efter flera år i Milano där hon arbetade som konsult åt olika globala företag som JPMorgan, Citibank och Innovation Norway, kände hon att det saknades kreativitet på arbetsplatsen och att det behövdes tillfällen att mötas och utveckla idéer.

”Jag antar att jag är en humanist i själen” erkänner Kristin och skrattar till. ”Det var i Milano jag startade min första konferens 1998 efter att ha rest mycket i mitt arbete och träffat många intressanta kvinnor. Jag förstod då hur vi alla är sammanlänkade i denna globala värld men att vi behöver ett nätverk för att kunna samarbeta.” Varje år sedan dess har Kristin organiserat W.I.N. konferenser.

IMG_7479

Sedan 2003 bor hon och har sitt kontor i Lausanne, i Schweiz. Hennes mål är att inspirera kvinnor globalt samt ge ledande kvinnor och män möjlighet att träffas, inspireras och utvecklas tillsammans:
”Min vision är att inkludera människor, inte exkludera, bry sig om och utvecklas på en internationell nivå.”

 Anita PratabAnita Pratab

Trots att det var många företagsledare och högt uppsatta kvinnor och män ditresta som deltog i konferensen, gav Kristin tonen i hennes öppningstal: ”Var nyfikna på andra, gå fram till den som verkar ensam, dela med er, ta risker för att förverkliga era drömmar, tro på er själva, ge av er själva också och våga ta emot, lämna ingen utanför, prata med så många ni kan under dessa tre dagar för ni kan förvänta er magi här!”IMG_7481IMG_7486

 

 

 

 

 

 

Magi:

Och magi var precis vad jag upplevde. När 750 personer från 90 olika nationaliteter satte sig ner inför den första paneldebatten, fann vi varsin afrikansk trumma på varje stol. Konferensen började med ett sydafrikanskt band och deltagarna fick trumma med. Stämningen blev närmast euforisk och då hade konferensen knappt börjat!

Efter musiken satt debatten igång med temat: ”skapa framtiden”. Under de fyra dagarna konferensen varade lyssnade jag till flera intressanta talare vilka tog upp vitt skilda ämnen som mobilisering för en åldrande befolkning; hur föräldraskap kan ses som en tillgång för ett företag (de anställda utvecklar sin känsla för omhändertagande); hur företagens vinstfördelning kan demokratiseras i framtiden med hjälp av internet bland annat; hur kultur kan spridas på en vidare skala; hur hierarkiska system kan förändras till mera jämställda sådana; hur företag bör ha egen barnpassning med mera. Men för att ska detta hända måste vi ändra våra attityder och utöver jämställdsfrågan måste vi även tänka på hur och vad vi konsumerar och ändra våra vanor.Enligt Kristin, har hennes vision om en ”bättre värld” redan börjat förverkligas med tolerantare ledare som är intresserade av att inkorporera WINs idéer i sina företag. Stereotyper finns dock kvar både i kvinnors och mäns attityder och dessa måste förändras även om flera män deltar i dessa konferenser nu är för 20 år sedan. Vi lever i en global värld så det går inte längre att blunda inför orättvisorna i andra delar av världen.

IMG_7506

Selfie med Louise Mita, Faith Adiele, Kristin, Geraldine Bown 

 

 

 

 

Humanitära insatser:

 Flera deltagare delade med sig av sina erfarenheter från humanitära insatser också. Anita Pratap – indisk journalist – berättade hur hon lyckats övertala både sina föräldrar och sedan sin redaktionschef att skickas till Sri Lanka och rapportera om kriget därifrån. Hennes personliga och kvinnligt empatiska beskrivning av krigets fasor ledde snabbt till att hon blev en erkänd och omtyckt reporter.

Danska Elisabeth Rasmussen arbetar åt FAO i Rom och berättade om sina strävanden att årligen finna 85 miljoner dollar för att föda offren i världens alla konfliktområden. Hela salen applåderade när hon berättade att de precis fått besked från USA att 100 miljoner dollar införskaffats till de syriska flyktingarna vilka annars svultit ihjäl efter november i år eftersom pengarna var helt slut! Hennes mål i livet är ”en värld där hunger inte existerar”. Ta inget för givet i livet var hennes råd och tro på er ledstjärna!

IMG_7497IMG_7511

 

 

 

 

 

 

 

 

Flera ledande talare berättade om vikten att ägna sig åt det man tycker bäst om att göra och uppmuntra andra att göra detsamma.

Lorella Zanardo berättade om den fasanfulla ställningen flickor/kvinnor har som sexsymboler i italiensk television. Hon ägnar sig nu – efter en spikrak karriär – åt att sprida en annan bild på flickor i skolor och på arbetsplatser. ”Långsamt ser jag en förändring till det bättre framförallt bland ungdomar”.

Försvarsadvokaten Karen Tse har startat en humanitär organisation (International Bridges to Justice) för att försvara tortyroffer framförallt i Kambodja men även i Indien, Kina och Rwanda.

Geraldine Bown och Louise Mita berättade om vikten av den andliga aspekten – utan flum-flum – men med aktning för sin nästa och planeten.

Nigeriansk/finskan Faith Adiele stod för den litterära och språkliga delen och höll workshop i kreativt skrivande.

Så nog var det heltäckande ämnen men med en gemensam vision: ta steget ut (A Magnificient Leap of Change) för en värld med mera jämställdhet, samarbete, glädje, delaktighet och ekologisk framtidsvision.IMG_7531

Jag pratade om kvinnorna i Egypten 

Företag skickar numera sina anställda till WIN för att de ska bli inspirerade och bidra till en bättre stämning på arbetet när de återvänder.

Efter åtskilliga debatter och workshops men även mingel, luncher och middagar, avslutade konferensen med gemensam dans till indisk musik – samma dag som Indien firade Dasara – gudinnan Durgas seger över de mörka makterna. Det var väl ett passande klimax?IMG_7533

Nilima Bhat som ledde den indiska dansen

Anne Edelstam, Berlin

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.