Behövs kvinnodagen den 8 mars?

I Sverige är det många som rynkar på näsan åt kvinnodagen och tycker att kvinnor i flera avseenden har gått för långt. Men även om Skandinavien har nått en bra bit på väg mot jämställdhet är det långt ifrån så i alla länder.IMG_8989

 

 

 

 

Foton av Denise Grünstein 

Internationell kvinnodag

Det var år 1977 som FN deklarerade den 8 mars ”Internationell kvinnodag”. Sedan början av 1900-talet har suffragetter och arbetarkvinnor kämpat för sina rättigheter. Kvinnodagen har utvecklats till att bli en global demonstrationsdag för jämlikhet mellan könen.

I Frankrike diskuteras fortfarande om det är rätt att aga barn eller inte – la fessée. Det är dagens aktuella fråga som drar många heta diskussioner så här några dagar före kvinnodagen. Men de två ämnena är inte så vitt skilda för 70 % av kvinnorna har upplevt någon form av aggression i sina liv. 75 % av sexuellt våld är enligt FN våld mot kvinnor. Och alla vet att våldsbenägna beteenden börjar i barndomen.

Patricia Arquette

Ingen undgick att höra den kvinnliga skådespelerskan som vann en Oscar för bästa andra roll den 22 februari i år, deklamera i sitt tacktal att ”vi har kämpat länge för jämlikhet. Det är dags för kvinnor att tjäna lika mycket som män nu!” Skillnaden är så mycket som 23 % i USA. I Frankrike är det inte mycket bättre med 15.2 %. Globalt sett är lönerna sämre för kvinnorna. Kvinnor har även mera deltidsarbeten och sämre betalda jobb inom barn- och vårdomsorg. Förbättringen sker i ett sådant långsamt tempo att om det fortsätter så här lär kvinnorna får vänta tills 2100 innan de kan hoppas på jämlikhet på arbetsplatsen!

Anne Edelstam

Så länge kvinnor inte har nått sina mål så lär kvinnodagen fortsätta att firas och det verkar inte som om det kunde avskrivas inom en snar framtid. I Sverige har man talat om ”feministisk utrikespolitik” men så länge ekonomin styr finns det lite chans att det blir mer än prat och valfläsk. I Frankrike är en kvinna, Anne Hidalgo, uppskattad borgmästare i Paris och det lär vara det första stegen innan sikte tas mot presidentposten. Vem vet kanske Frankrike hinner först i ledet med en kvinnlig ledare?

Anne Edelstam

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.