Sörmlandsskog i Paris

På Jeanne-Buchers galleri i Maraiskvarteren visas den tyska konstnärinnan och fotografen Evi Kellers verk: Ljus – Materia heter utställningen.

Evi01

 

Insjö:
Det som omedelbart fångade mitt intresse var ljuset i fotografierna och filmen som spelas upp i det mörklagda gallerirummet. Bilderna påminde mig om skogssjön i Sörmland dit jag var på väg över sommaren. Ljuset liknar det som reflekteras i vattnet tidigt på morgonen eller möjligtvis sent en augusti kväll. Det bryts mystiskt mot den bristande tunna isbeläggningen på vattenytan och trädens täta skuggor.
IMG_0052

 

Detta är tyskan Evi Kellers första soloutställning. Hon föddes 1968 och studerade konsthistoria i Munchen och sedan fotografi och grafisk design innan hon flyttade till Paris 1994.
Ljuset, mystiken och sagostämningen påminde mig om målaren John Bauers illustrationer i barnboken Bland Tomtar och Troll. På ett fotografi kan jag även urskilja vad som ser ut som ett ansikte. Kan det vara skogstrollet må tro?

Slöjor:
Evi använder sig av metervis plastfolie hon sammanfogar för att få ihop en betydande yta hon sedan målar på båda sidor. Dessa verk hängs upp utan att riktigt spännas fast så att de liknar tunna gardiner eller slöjor som mystiskt vajar i vinden. Guldfärgerna ger dem ett ”Tusen och en Natt” intryck. Besökaren inbjuds på en resa mellan det yttre och det inre, mellan det makroskopiska och det mikroskopiska, mellan universum och individen. Materialets tunna veck ger verken textur likt en naturtrogen karta med dess kullar och dalar.

Evi02

 

 

 

Konstnärinnan inviterar till poesi och meditation. För er som inte kan komma till Paris och se utställningen, rekommenderar jag en meditativ stund vid någon av Sveriges fina insjöar. Det kan vara andligt nog för oss nordiska ”skogstroll”.

Anne Edelstam

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.