Magdans i Kairo

De glada egyptierna älskar sin dans och musik, som funnits i landet sedan historien började skrivas och utövas under varje fest. Men den internationellt erkände dansaren Hassaan Saber har detta år öppnat den första egyptiska folkdansskolan. Han är även anställd av Unesco och har skrivit en bok om dessa unika danser.Dans02

 

 

 

 

 

Orientalisk dans har funnits sedan faraoniska tider, vilket man kan se på inristningar och målningar från gravar, tempel och papyrusrullar. Dansguden – en liten satt figur – kallades för Bes, och både dansare som musiker tatuerade honom på insidan av låret för tur. Men den moderna orientaliska dansen (liksom flamenco) tros härstamma från Rajahstan i Indien och spred sig sedan till Mellersta Östern och Nordafrika troligtvis under 1800-talet, men kanske tidigare, via romer. I Egypten kallas dansarna för ghawazee. De genomför allt från folklore till vad vi kallar för magdans – eller kabaré dans – och den klassiska stilen (raqs sharqi), den mest utbredda i Egypten. Magdansöserna använder sig framförallt av tvådelade strassprydda kostymer i glada färger med genomskinliga höftskynken de virar runt sig medan de rör sina höfter och armar.IMG_0772

Hassaan Saber

Jag träffade Hassaan under min egyptenresa och hade förmånen att intervjua honom innan hans resa till Japan dit han var inbjuden som lärare och dansare. Han var en av de som kom till Martines lilla pensionat (http://bed-and-breakfast-cairo.jimdo.com)  som visade sig vara ett eldorado för magdansare på visit från Europa.

När började du dansa?

– Redan som sjuåring. Min mamma var magdansös så det var mycket tack vare henne jag gav mig hän men jag hade spring i benen från början. Sedan 1973 dansar och musicerar jag professionellt.

Vilken sorts dans utövar du?

– Mest egyptisk folkdans, framförallt den sydegyptiska käppdansen men även flamenco, steppdans och jazz både i Egypten och utomlands. Det blir många turnéer för min del både som solist och med min trupp. Musiken komponerar jag också.

Från dansör och musiker till författare – är inte steget långt?

– Jo, det var inget jag tänkt göra men en god vän som arbetar för UNESCO insisterade på att jag skulle skriva denna bok om egyptisk folkdans (Egyptian Folkloric Dance) vilket tog mig nio års gedigen forskning – mellan 1983 och 2011. Boken har delvis blivit översatt från arabiska till engelska men den ursprungliga är mycket längre och mer invecklad. Det finns många olika sorters folkdanser som härstammar från diverse regioner men alla har ändå något gemensamt. Käppen männen ofta använder i dansen representerar för övrigt visdom vilket kan behövas i dessa turbulenta tider…

Utöver att du numera är anställd av Unesco och medlem av det Internationella Dansrådet (CID) har du öppnat en dansskola. Kan du berätta lite om den?

– Det är ett spännande nytt projekt! Jag startade Hassaan Saber Dance School detta år. Det är en unik skola i Egypten där jag undervisar både egyptisk folklore, magdans och historia. Den är både praktiskt och teoretiskt baserad på alla mina år som danslärare men även som forskare och till för att dansare världen över ska kunna lära sig koreografier men även bakgrunden av vår rika danshistoria. Jag har ett hundratal elever från jordens alla hörn. Folklore är mänsklighetens kitt!

Hassaan log när han sa det och visade mig sedan några steg innan han skyndade iväg till nästa turné, i Asien.Dans03

 

 

 

 

Hassaan Saber

 

Hans skola innebär att lärare i orientalisk dans äntligen ska kunna få ett diplom – vilket saknats hitintills. Sverige har dock en dansskola för den som enbart vill utöva dans utan teori eller som kanske inte kan resa till Egypten. Men för de inbitna dansarna finns det inget bättre än att uppleva magdans i pyramidernas land, det har jag förstått på det myller av dansare som reser hit.

Hassans poetiska musik och ordval handlar om vikten av att ena folkslag från hela världen för att sprida sitt fredliga budskap. Enligt honom är folkloren det som enar folkslagen och innehåller således även ett politiskt budskap. Vikten av dansen och musiken märktes också när egyptierna enhälligt gick emot det Muslimska Brödarskapets förmaningar mot denna form av nöje. Där fick de sig en läxa de inte lär glömma i första taget: att inte ge sig på den egyptiska folkdansen annars åker de ut, det såg 33 miljoner invånare till!

Anne Edelstam, Kairo IMG_0720

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.