Unika svensk-egyptiska utgrävningar i Egypten

Svenska ambassaden i Kairo inbjöd till arkeologisk konferens för att delge publiken deras senaste fynd. Det egyptiska ökenlandskapet tycks fortfarande gömma skatter. Arkeologen Maria Nilsson från Lund leder Silsila-projektet utanför Aswan.

IMG_0722

 

 

 

 

 

 

Gebel el Silsila

Gebel el Silsila heter berget på arabiska. Uppradade på ambassadens innegård framför en stor uppspänd skärm denna varma oktoberkväll, satt en hänförd publik. Först föreläste egyptologen Sofia Häggman om uppkomsten och härkomsten av de egyptiska fynd som visas på Medelhavsmuseet i Stockholm. Men kvällens nyhet var Maria Nilssons upptäckt av bland annat en cirka 2500 år gammal reliefristning på bergets ena vägg vilket lett till en internationell expedition med ett flertal kolleger.

Stenbrottet, beläget cirka 850 km från Kairo, försåg olika tempelbyggnader, under faraonisk tid, med byggmaterial. Men ingen hade tidigare upptäckt bergsristningarna.

”Vad som är unikt med denna ristning är att den visar gudarna Amon-Ra (solguden) och Toth (i form av en ibisfågel som representerar visheten) tillsammans. Vi tror att kombinationen har med månen att göra. Vår forskning indikerar på en hitintills okänd måndyrkan”, berättade Maria.

Dessutom har forskarna hittat två nya obelisker på området. Den ena med en scen troligtvis från den 18:de dynastin då den enda kända kvinnliga faraon, Hatshepsut, härskade i Egypten.

Nya upptäckter

Utgrävningarna har lett till att även förhistoriska objekt hittats. ”Vi har skrivit historia med alla våra fynd, varav 800 texter sedan starten 2012.” Genom 3D-teknik har vi kunnat rekonstruera monumenten och på så vis upptäcka saker som inte annars varit synliga.

Projektet innebär att dokumentera, kategorisera och analysera ristningarna för att finna vem som låg bakom dem och vad de betydde. Följ utvecklingen på www.friendsofsilsila.com

”För dåtidens människor innebar denna plats inte enbart en arbetsplats där de karvade ut sten för att bygga tempel för religion var en del av deras liv och allt de gjorde var beskyddat av gudarna. Stelarna och de inristade relieferna är ett exempel på hur arbetarna hedrade gudarna och tackade dem för att ingen skadades under arbetena”, förklarade Maria.

Fortsättning följer

Maria hoppas på flera upptäckter, som till exempel verktyg arbetarna använde sig av, vilket skulle leda till ökad kunskap om denna bortglömda arbetskraft. Hon hoppas kunna fortsätta i minst tjugo år till eller så länge forskarpengarna strömmar till… för trots aftonens trevliga stämning längtade hon tillbaka till stillheten i naturen, mitt i öknen, där stjärnorna alltid verkar lysa. Vem vet, hon kanske hittar en ny dynasti?

Eller åtminstone löser några fler gåtor som kan bidra till ytterligare förstå vår märkvärdiga och underbara mänskliga historia.

Anne Edelstam, Kairo IMG_0726

 

 

 

 

 

 

 

Inledningsfoto: Amb. Charlotta Sparre, Sofia Häggman och Maria Nilsson

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.