Kvinnliga egyptiska journalister hyllas i Tyskland

En kvinnlig mediaförening, UMWE (Union of Media Women Egypt), skapades för ett år sedan, i mars 2015. Organisationen har nominerats för årets BMW Foundation för ”ansvarsfulla ledare” med den ansenliga summan 30000 € för vinnaren.Shahira02

Shahira som moderator på en kvinnokonferens i Alexandria – på Bibliotheca Alexandrina

Intervju med den mångfaldige prisbelönta (även Göteborgs universitets Holmes pris 2011) journalisten Shahira Amin, en av UMWE:s sex grundare, jag träffade under min senaste egyptenresa i mars 2016. Hon var moderator på Bibliotheca Alexandrinas kvinnokonferens jag deltog i (min förra artikel).

Kan du berätta varför du slutade arbeta som journalist för den officiella nyhetsbyrån Nile TV?

– Jag ville närvara tillsammans med de andra aktivisterna under januarirevolutionen och kunde därför inte fortsätta som officiell reporter för en regering jag inte längre stötte och som vägrade att rapportera om vad som hände på Tahrir. Därför beslöt jag mig för att säga upp mig från mitt arbete i början av februari 2011.

Du rapporterar även för CNN Africa och fortsätter som frilansare. Är du aldrig rädd för vad som kan hända dig?

Jag är ständigt påpassad och har upplevt både censur, hot och anklagelser. Några gånger har jag funderat på att lämna Egypten men mitt liv är här och jag vill stå upp för mitt land och säga sanningen. Min framtid är dock oviss. Jag har en dom som hänger över mig och har kallats till domstol i dagarna som kommer.

Du har intervjuat många personligheter och drar dig inte för att uttrycka dina åsikter om korruption och maktfullkomlighet. Censureras du inte?

– Visst har jag blivit censurerad och har inte alltid kunnat säga vad jag velat därför slutade jag på den officiella tv-kanalen NILE TV. Nu vill jag vara med och forma nästa generation journalister.

Är det därför du har varit med och bildat denna kvinnliga mediaförening?

Det är viktigt med kvinnliga journalister i Egypten som är ett patriarkaliskt samhälle där sexuella trakasserier blivit alltför vanliga. Kvinnliga journalister rapporterar annorlunda än män och behöver lyftas fram men de behöver stöd och träning för det.

Hur pass utbredd är er förening?

Vi startade för ett år sedan med enbart sex medlemmar som tränade tolv unga kvinnliga journalister. Nu har vi redan tusen medlemmar varav några män. De arbetar via nätet, på papper och i TV-sändningar. Sedan augusti 2015 är vi registrerade som ideell organisation.

Vad hjälper ni till med?

– Vi erbjuder två träningspass per vecka. Dessa inkluderar legala, etiska-, trauma- och säkerhetsfrågor. Men vi intresserar oss även för specifika kvinnliga problem såsom stöd för kvinnliga journalister som måste ha med sig ett barn under sitt arbete till exempel eller som utsatts för sexuella trakasserier.

Du kom också ut i media med anklagelser mot arméns sätt att utföra oskuldstester.

– Ja, de utförde oskuldstester på kvinnliga demonstranter och efter att jag publicerat dessa uppgifter skrämde armén verkligen upp mig. Men jag har alltid försökt hålla mig till sanningen även om den är obehaglig och har fått direkta konsekvenser för mig.

Jag lämnade Shahira med hoppet att hon kommer att kunna resa utomlands för att vara med den 19 maj i München för prisutdelningen på BMW Foundation. Deras grupp är en av sex finalister. ”Bara de inte stoppar mig från att resa…” sa hon lite nervöst innan jag gick.

Det har inte enbart varit penibelt för Shahira som väntar på en oviss dom – trots att hon är internationellt känd efter intervjuer med bland annat Hillary Clinton och Chiles före detta president Michelle Bachelet, utan även för flera andra journalister. Khaled el Balchy, chefredaktören för tidningen El Bedaiah var åtalad för att ha förolämpat inrikesministern på sociala medier men ministern drog i sista minuten in sin anklagelse. Mänskliga rättsaktivisten och juristen Gamal Eid nekades utresetillstånd och stoppades på Kairo internationella flygplats. Den oberoende nättidningen Mada Masrs reporter Hossein Baghat togs in på förhör men släpptes efter tre dagar i arrest.

Ännu är framtiden högst osäkert för många egyptiska journalister varav 27 är fängslade enligt den egyptiska journalistfackföreningen. Reporter utan Gränser, jag är i kontakt med, reser regelbundet till Egypten för att stötta journalister.

Men trots det allvarliga läget, kämpar oberoende journalister vidare och denna nya kvinnliga mediaorganisation visar på de egyptiska kvinnornas beslutsamhet att ta saker i egna händer. Kanske dessa unga kvinnor kan komma att förändra situationen till det bättre för framtida medier i Egypten? Den prestigefyllda tyska nomineringen är klart uppmuntrande.

Anne Edelstam, Kairo Seshat

Den kvinnliga gudinnan Seshat – skribenternas gudinna. 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.