Foujitas konst under det Glada Tjugotalet

Denna vår erbjuder Paris gamla konstnärskvarter, på Musée Maillol, en utställning värd att se. Den japanske konstnären, Léonard Tsuguharu Foujita, blev så småningom fransk medborgare och arbetade bland annat för den Svenska Baletten under tjugo-talet. Utställningens cirka hundra verk fokuserar på konstnärens parisperiod mellan 1913 och 1931.

                        Flicka med fläta, 1929

Utställningen återger en konstnärs unika liv, utvecklad mellan två kulturer. Han började sin karriär i Japan och blev senare känd i Paris där han verkade under det glada 20-talet. Teman såsom kvinnor, katter, stilleben, barn och självporträtt karakteriserar hans vida konstnärliga produktion.

Foujita delade modernisternas rörelse men utan att avvika från sin egen distinkta stil som låg nära sitt japanska ursprung samt de stora västerländska mästarnas klassicism. Han tillhörde även ”parisskolans” konstnärer.

Alstren uppvisar konstnärens teckningstalang samt hans kalligrafiska finess utförd med japanskt bläck, sumi, på papper samt på oljemålningar. Färg användes framförallt för att upphöja teckningarna. Han utvecklade en speciell teknik för sina målningar med vit gouache, likt den vita färg de japanska geishorna använde för att bleka sina kinder.

                          Youki trött, 1926

Tsuguharu Foujita (1886-1968):

bytte namn till Léonard, efter Leonardo da Vinci, när han blivit döpt, 1959 och fått sitt franska medborgarskap.

Mor och barn, 1918

Konstnären inkarnerar dandyn från Paris Glada 20-tal. Han var en perfektionistisk målare, en fotograf intresserad av sin omvärld, vardagens magiker samt en eftersökt bokillustratör. Hans humor genomlyste både sina självporträtt och sina barnporträtt.

Efter konststudier i Tokyo, flyttade han till Paris 1913 där han installerade sig i avant-gardisternas Montparnasse och utvecklade en internationell karriär. Foujita skapade sin egen modernistiska stil med en kombination av parisisk och japansk kultur.

                        Porträtt av Kiki, 1924


                       Konversationen, 1917

Hans uppenbarelse förblev hans kännetecken hela livet ut: pottklippt, en liten mustasch, örhänge, genomträngande blick bakom runda glasögon. Han såg sig själv som en elegant och charmig trendsättare. Media återgav honom som en framgångsrik och modern konstnär vilken inte var rädd för att överskrida epokens gränser samt kringgå dess konventioner.

Katt och mus, 1925

Foujitas multifacetterande arbete – målning, teckning, gravering, teater, sömnad, fotografi och film – reflekterar hans otroliga kreativitet, fantasi och olika inspirationskällor.

För er som passerar denna konstens huvudstad, glöm inte att komma till detta mindre kända men välsorterade museum och ge er hän åt en av det glada 20-talets mest fascinerande konstnärer.

Anne Edelstam

I min bok Den Dansante Dandyn (www.adlibris.com eller bokus.se) återges denna epok samt samarbetet mellan Jean Börlin, den Svenska Baletten, och Foujita.

Foujita

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.