Interaktiv konst

Ett nytt sätt att uppleva konst, genom ljud och ljus spel, sprids i Frankrike. Det började för några år sedan i Provence låga bergskedja, Les Alpilles, i södra Frankrike. Nymodigheten har även denna vår fått fotfäste i Paris med stort genomslag.

Stenbrott i Beaux-de-Provence

Les Baux-de-Provence:

Är en ort som inte ligger långt ifrån Aix en Provence och nära St Rémy de Provence – en typisk by med sina smågator, bistroer, lokala produkter – ett område turister från alla jordens hörn uppskattar. Naturen är underskön med dess vitkalkade bergsformationer, oliv- och mandelträdskullar, mimosa, vinodlingar samt fina promenadmöjligheter.

Det som avviker är de djupa grottorna – där människor slog sig ner redan 6000 f.Kr. Men byn, en av de vackraste i Frankrike, har framförallt attraherat konstnärer som Vincent von Gogh, Jean Cocteau och Pablo Picasso. Det har man tagit tillvara på sedan några år tillbaka genom att ordna, i ett av de övergivna stenbrotten, fantastiska interaktiva konstutställningar.


60-talet

Carrières de Lumières/Belysta stenbrott: http://carrieres-lumieres.com/

År 2012 grundlade Culturespace projektet AMIEX@ (Art & Music Immersive Experience) med en färggrann utställning ”Gauguin, Von Gogh, de färgglada målarna”. Varje år sedan dess har olika konstnärer visats upp på de vitkalkade väggarna.

Från och med mars 2018 tills den 6 januari 2019 ställs Picasso & de spanska mästarna ut, samt, för att fira 1968-femtioårsjubileum, görs även en blinkning till ”Flower Power” och det psykedeliska 60-talets pop musik


Jag promenerade in i det enorma stenbrottet som varit nedlagt sedan 1935 då upptäckten av betong och stål för byggindustrin blev billigare än att spränga sten. Det kändes mäktigt och magiskt. Stenbrottet är upplagt så att besökaren kan ta sig genom ”rummen” upp på en ramp varifrån jag fick en bra översikt av Danny Rose studios fantastiska ljusspel.

Till musik av Beatles, Sgt. Pepper, Jimmy Hendrix, Rollings Stones, Simon & Garfunkel och Beach Boys, upplevde jag hippierörelsens alla konstformer med dess färgglada grafiska universum, blommor och slogans.

Pablo Picassos pojken

Övergången till de spanska mästarna, Pablo Picasso och klassisk musik kändes naturlig tack vare den otroliga scenografin med närgången belysning av vissa aspekter av verken till välavvägda musikstycken. Från kungaporträtten till Francisco de Goyas (1746-1828) lantliga idyll, för att fortsätta med Santiago Rusiñol (1861-1931), Ignacio Zuloaga (1870-1945) och Joaquin Sorollas (1863-1923) realistiska stil.

Pablo Picasso (1881-1973) avvek från sina företrädare för att anamma den kubistiska stilen. Guernica, hans kända verk från inbördeskriget i Spanien, uppmärksammas speciellt med uppförstorade detaljer från de otäcka scenerna i tavlan som för tankarna till dagens Syrien eller Yemen och de fasansfulla bilderna av döda eller lemlästade kroppar medierna matar oss dagligen med.

För första gången i år har Paris Atelier des Lumières, i ett före detta gjuteri (http://www.atelier-lumieres.com/fr/gustav-klimt), tagit upp idén med ljud och ljusutställningen från Provence. De började med de moderna konstnärerna Gustav Klimt och Egon Shiele. De höga besöksantalen tyder på att publiken uppskattar detta innovativa sätt att uppleva konst på.

Alla åldrar och samhällskategorier kan ta till sig detta sätt att visa konst på eftersom det varken kräver läskunnighet eller förkunskaper. Har ni inte möjlighet att ta er till Baux-de-Provence, går det att uppleva liknande ljud och ljusspel i Paris och kanske även snart i Sverige? Missa inte det!

Anne Edelstam, Paris.

Picassos blå period

 

 

 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.