Parisarna ber för sin katedral

Påskveckan har precis börjat när röken steg upp från Frankrikes viktigaste symbol. Tack vare de 400 brandmän och 18 vattenkanoner som snabbt var på plats har katedralens struktur kunnat räddas. Men flera konstverk är för alltid förstörda.

”Damen”, vilken precis firat sin 856 födelsedag, har upplevt och överlevt två världskrig och mycket mer, brinner! Parisare och turister knäade längst med kajerna och bad för sin katedral. Spiran rasade i branden och en tredjedel av taket har brunnit upp. Det var som att vara i en krigszon.

Hela området stängdes snabbt av men vi från pressen kunde så småningom ta oss fram. Det brann fortfarande långt in på natten och jag kunde inte ta mig dit. Enligt de poliser jag talade med, verkade de tro på en olycka och inte på ett attentat men ingen visste säkert. ”Det kommer att ta tid innan vi får veta orsaken”. Michel Picaud, en av de som övervakade de restaureringsarbeten som var på gång sedan sex månader på vinden i katedralen sa att ”det kan ha varit en gnista av de pågående arbetena som satte i gång branden”.

Michel Picaud

President Macron som skulle hålla sitt väntade tal om de gula västarnas demonstrationer samma kväll kl. 20.00 inställde det.

Medeltidskatedralen tog 200 år att bygga och bland annat Jesus tagg krona fanns bevarad där men de lyckades rädda den. Katedralen är en symbol för alla kristna men även för hela Frankrike. ”Skogen” kallades de unika träd pelare som höll delar av taket uppe, brann helt upp.

President Macron kom till Notre Dame och höll därifrån ett tal till nationen:

”Detta är ett förfärligt drama. Jag vill tacka alla brandmän som gjort ett enastående arbete. Det värsta är över även om arbetet fortsätter. Fasaden och de två tornen har klarat sig. Till alla kristna vill jag säga att jag är med dem och förstår deras sorg. Detta är inte bara parisarnas stolthet utan även Frankrikes epicentrum, dess litterära och konstnärliga vagga. Detta är vår historia som nu brinner. Jag förstår folkets sorg men jag vill ändå inge er hopp eftersom katedralens yttre struktur har klarat sig och vi kommer att bygga upp den igen – alla tillsammans. Redan i morgon kommer jag att se till att börja det arbetet.” President Macron var uppenbarligen väldigt rörd och hade svårt att hålla tårarna inne.

Ett av vittnena jag talade med sa att han såg allt från sitt tak. ”Jag är katolik och ber er alla att be för oss här i Frankrike. Denna katedral representerar vår moder, Maria, Jesus moder, utöver vad den betyder för alla fransmän, troende som inte troende. Jag kommer att vara vaken och be hela natten.”

Men även om ”Damen” så småningom kommer att återställas, kommer det att kräva en massiv insamling för att finansiera projektet. Svenska ambassaden hade ordnat för andra året i rad, Luciafirandet där, men det kommer nog inte att kunna hållas där igen under lång tid framöver.

En sak är säker, detta års påskfirande kommer inte att vara sig likt för miljoner katoliker världen runt. Men med alla pedofilskandaler som har skakat om den katolska kyrkan på sistone, är denna tragiska brand kanske en historisk symbol över en förgången tid som försvinner, både i form av en byggnad och en epok?

För parisarna har de sista månadernas prövningar med förstörelser på Champs Elysées, Arc de Triomphe och nu Notre Dame, fått vara med om mycket på en gång. Fransmännen gråter och vi med dem.

Anne Edelstam, Paris

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.