Gudmar Olovsons ”Kärleksträdgård” i Loiredalen invigs

Den svenska prisbelönta skulptören, Gudmar Olovsons (1936-2017) högsta dröm har nu gått i uppfyllelse: Le Jardin de L’Amour invigdes en varm septemberdag med pompa och ståt.

Château de Cheverny

Loiredalen har flera ståtliga slott, många är öppna för turister. Få har kvar en gedigen inredning eftersom de flesta slotten plundrades och många förstördes under den franska revolutionen, 1789. Vissa, som Château de Cheverny besparades detta öde och familjen Vibraye bor fortfarande kvar i slottet, vilket har öppet dagligen (www.chateau-cheverny.com ).

Den 12 september inbjöds pressen, familjen, samt den svenska kolonin med ambassadör Veronika Wand-Danielson i spetsen, för avtäckningen av sex monumentala bronsskulpturer vilka placerats väldigt vackert beläget invid ett vattendrag i den ståtliga parken. Det är en av de viktigaste figurativa skulpturinstallationer i Europa sedan 60 år och det är en svensk som står för det (liksom sponsorerna och donatorerna).

”Den svenske skulptören arbetade sida vid sida med oss för att detta projekt skulle bli av” berättade Charles-Antoine de Vibraye. Tyvärr hann han inte uppleva det själv. Men han blir i stället förevigad på detta vis. ”Den röda tråden i dessa skulpturer är den eviga kärleken till livet och familjen”, förklarade hans partner, skulptrisen Lena Dettervik, som även varit med och förverkligat denna dröm.

Lena Dettervik med bysten av Ingrid Bergman

Skulpturerna är monumentala, samtliga över två meter höga, och representerar par som omfamnar varandra samt syskon som visar sin ömhet för varandra. Men Gudmar har även gjort kända byst, som den av Ingrid Bergman, prinsessan Victoria, påven Jean-Paul II, Jacob Wallenberg, och Bo Hjelt (vilken vi har att tacka även för Falsterbonäsets utomhusmuseum) för att nämna några.

Loiredalen erbjuder flera slott att välja emellan, men för oss svenskar kan det vara extra roligt att ta sig just till detta där en av våra landsmän finns så väl representerad. Relationerna mellan Frankrike och Sverige, vilka fördjupades i och med att fransmannen Jean-Baptiste Bernadotte blev kung av Sverige 1818, fortsätter via konsten och kärleken. Kulturen lever således vidare trots politiska och ekonomiska åtstramningar.

Anne Edelstam, Paris

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.