Ett ishotell mitt i Paris

Fotbolls EM firas även utanför själva arenan. Ett av dessa ligger vid foten av Eiffeltornet där gigantiska televisionsskärmar har monterats så att vem som helst kan komma in och se matcherna.
Framför Hôtel de Ville – stadshuset – mitt i Paris finns det nu en fotbollsplan i miniatyr och runt om har tält rests där deltagarländerna kan göra reklam för sina specificiteter.IMG_2158

Södra Sverige

Jag koncentrerade mig denna regniga dag – maj månad har varit den regnrikaste sedan 150 år i Frankrike och allt pekar på nya rekord även för juni månad – på de svenska paviljongerna.

Varför två tält för vårt lilla land undrade jag? ”Jo, det är ju avlångt och så olika från norr till söder att vi ville uppmärksamma det”, svarade en av presentatörerna i Malmöpaviljongen.

”Och så är ju Zlatan från Malmö också”, la hennes kollega till. Nu är det ju tyvärr så att han inte gjort vidare bra ifrån sig under de två matcher jag har sett hitintills men det är inte över ännu så vi kanske blir glatt överraskade fortsättningsvis.

”Många besökare blir imponerade över Malmös internationella karaktär”. Vilket även jag blev när jag fick höra att 177 nationer lever i denna mångfaldsstad. ”Mer än i New York!” Det är ett tecken på att integration faktiskt kan fungera och att olika kulturer berikar varandra vilket visas med fotografier av människor från diverse länder och miljöer. En App gör att man genom att lysa på ett ansikte med sin telefon får den avporträtterade personens livshistoria berättad för sig på några sekunder. På filmduken rullade olika reklamfilmer på som visar vårt land under sin allra bästa dager.IMG_2311

Norrland

Det som imponerar mest på utlänningarna är ändå den intilliggande Norrpaviljongen med sina isblock. Jag steg in i ett kallrum och fick en filt över axlarna. Mikael Dahlberg, hitrest från Jukkasjärvi guidade mig runt. ”Det är minus fem grader där inne” påpekade han, vilket kändes. ”Isen har transporterats hit från Torne älv”. Det är stora isblock, vackert upplysta. ”Hur kan de hålla kylan?” undrade jag.

”Vi har solceller på taket som sköter det. Vi vill även visa hur pass miljövänligt Sverige är”, berättade Mikael. Vi steg ut ur isrummet till mellanrummet där en bild av ishotellet möter besökarna. Det ligger 200 kilometer ovanför polcirkeln invid Torne älv och Jukkasjärvi med sina 900 invånare och 1000 hundar. Jag uppmärksammar de samiska inskriptionerna på väggen och får förklarat för mig att namnet på byn härstammar från ett samiskt ord som betyder ”mötesplats vid vattnet”.

Ishotellet står för mötet mellan natur och människa, isen och kreativiteten, invånare och tillresta. Rummen är olika dekorerade och skulpterade av konstnärer som velat skapa olika stämningar för varje rum. Den som har svårt att sova kan välja rummet som kallas för ”räkna fåren” med får skulpterade i isen; medan romantikerna kan välja ”kärlekens maskinrum” och de mystiskt lagda kan sova i ”labyrintsagorummet”.

Man kan ta sig ett glas i isbaren och äta norrländska specialiteter som renkött och hjortron serverade på istallrikar. Men för de frusna finns även bastu, mysrum med öppen brasa och andra faciliteter.IMG_2319

Det går så bra för hotellet och dess verksamheter att vi i november öppnar ytterligare ett hotell som ska vara igång hela året om tack vare solcellerna” säger Mikael. Då kommer allt från norrskensljus till midnattssol, hundsläde och forsränning i älven att kunna erbjudas. Hitintills har hotellet under sina 26 år återbyggts av olika skulptörer och arkitekter varje år. ”Det är också ett konstnärscentrum där kreativiteten sprakar” ler Mikael.

När jag kommer ut ur paviljongen slås jag av värmen trots att det är både blött och rätt kyligt i Paris. Fotbollen kanske inte varit någon riktig fart på i år men livsanden finns absolut hos representanterna för de svenska paviljongerna, regn och rusk till trots.

Anne Edelstam

IMG_2156

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.