Svensk dansös på Moulin Rouge

Vem hade trott att Paris anrika dansshow även har en svensk anknytning med solodansören Joachim Staaf vars dotter Shauna följt i föräldrarnas fotspår?

Joachim och Shauna på Moulin Rouge

Paris kan liknas med flera byar sammansatta till en myllrande storstad. Alla kvarter har sin speciella charm och historik. Så fort jag kom ut ur tunnelbanan i detta syndens näste slogs jag av en salig blandning av sex-shoppar, billiga affärer och konstnärsateljéer men Le Moulin Rouge – den Röda Kvarnen – lös upp kvarteret. 

Moulin Rouge, lite historik:

Detta Dans- och kvinnopalats som dess ägare kallade le Moulin Rouge när kabarén grundades 1889, blev stadens elegantaste, lyxigaste och största. Samma år invigdes både Eiffel tornet och den internationella mässan – Exposition Universelle.

Konstnären Toulouse-Lautrec blev en av kabaréns stamgäster. Hans målningar av La Goulue – en av dansöserna – är välkända och dekorerar fortfarande väggarna. Men det är framförallt dess French Cancan – fortfarande en del av repertoaren – som drog publikstormar med dess vågade och explosiva dans där dansöserna visade både ben och underbyxor!

French Cancan

Féerie:

Jag möttes av en ung, lång svenska med brett leende – Shauna – den sista rekryterade dansösen – för truppen Doriss Girls bestående av sextio internationella dansöser samt ytterligare fyrtio dansare. De dansar två gånger varje kväll i revyn Féerie till en fullsatt sal iförda plymer, strass och paljetter till en unik dekor och musik. Vi sätter oss i ett litet rum fullt av kostymer och jag får veta att varje dansare har mellan tio till tolv kostymer var. ”Jag älskar ouvertyren mest!” berättade hon ”French Cancan är rolig men mycket ansträngande.” Shaun vet vad hon talar om för under hennes uppväxt sprang hon runt i korridorerna och kikade in bakom kulisserna när hennes föräldrar dansade. Hennes pappa Joachim kom till Moulin Rouge som solist redan 1988 för deras hundra-års jubileum show Formidable.

Efter en tid på balettakademin i Stockholm, träffade han den amerikanske koreografen Bill Goodson som blev hans mentor i Los Angeles när han var där och tränade. ”Det var tack vare honom jag kom till Paris och Moulin Rouge”. Som den ende svenske första dansören, skräddarsyddes rollen för den nya milleniumshowen, Féerie, för honom. Där träffade han även sin franska fru Sandrine och 1998 föddes Shauna.

Pappa Joachims intresse för skådespeleri, teater och film ledde honom så småningom bort från Moulin Rouge och tillbaka till Stockholm 2008. Men Shaun hade fötts med dans i benen och en dröm i sitt sinne: att få dansa på Moulin Rouge. Efter en gedigen dansutbildning i Stockholm lyckades hon få en audition på sitt drömställe och resten är historia. ”Hon är hemma här” erkände hennes pappa. Efter att ha sett hennes leende och fantastiska uppträdande kan jag hålla med honom.

Cirkus

Låt föreställningen börja!

Vi krånglade oss ut igenom korridorerna med halv-nakna dansare och dansöser, med benen upp mot väggarna, eller sittandes i spagat, bland kostymer i alla regnbågens färger till den stora salen. Den röd beklädda salongen var fullsatt med en champagne-drickande förväntansfull publik.

Sedan sprakade showen loss med de mest fantastiska kostymer och plymer, dansare och dansöser, clowner, ponnys och till och med en bassäng med pytonormar i! Koreografin varierade i grad från elaborerad akrobatik till en mera lättsam dansvariant. Tempot var högt och spänningen total. Ett dansnummer var inte något annat likt och förvånade alltid. Jag förstår varför denna 17-åriga revy fortfarande drar fullsatta hus!

Men det är mer än show och balett, kabarén anställer dessutom hundratals hantverkare – från plymmakare till sömmerskor, skomakare och dekoratörer. Det är bland annat dessa kabaréer (samt modehusen) som gör att Frankrike har bevarat sin tradition av konsthantverkare vilka är utdöda i andra delar av världen. Må dansen leva vidare!

Anne Edelstam, Paris

Fotografier från Moulin Rouge

 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.