Tadao Ando: en samtida arkitekts retrospektiv

Centre Pompidou, i Paris, ställer denna höst/vinter ut modeller, teckningar, reseskildringar, filmer och fotografier av denne intressanta japanske arkitekt. Utställningen ger inblick i hans användning av slät betong, enkla geometriska lösningar, integrering av naturen, vikten av ljuset och vattnet samt rummets utnyttjande.

                        Modell av framtida projekt i Osaka, Japan

Tadao Ando (född 1941 i Osaka) påminner mig om den välkända finske arkitektens Alvar Aalto (1898 – 1976) organiska och funktionella design. De enkla linjerna, de ädla materialen och ljuset. Vi skandinaver har en hel del gemensamt med japaners vision av arkitektur och design. Vårt sätt att behandla trä, det barskrapade – lite som våra kalfjäll eller klipphällar – det hårda i kontrast till det mjuka. Närheten till vattnet, vikten av ljuset… allt detta kände jag igen i Tadao Andos arkitektur. Han började sin karriär blygsamt med att bygga sig ett eget arkitekthus på 70 kvadratmeter. ”Arkitektur bör vara även den enskildes angelägenhet” tycker denne känslosamme man.

Utställningen är disponerad i ett enda stort rum, delvis uppdelad med hjälp av halvväggar, i fyra teman: den enkla platsens form, urbanismens utmaning, naturens tillkomst och dialogen med historien. Jag gick runt flera varv innan jag kunde ta in alla verk och ändå kändes det som om jag ville komma tillbaka en annan dag så överväldigande var det. Kanske därför att jag kände närheten till hans arkitektur. Tvärtom vad man kan tro om lite kalla, enkla linjer så tilltalade dessa byggnader mitt innersta.

                        Modell Kyrka på vatten, Hokkaido, Japan

Själv säger han att ”eftersom det är människor som ska bo eller verka i mina byggnader, måste dessa påverka deras levnadsglädje. Annars dras vi inte till dem”. Han integrerar även ljuset på ett meningsfullt sätt i sin arkitektur: ”Vad jag observerat i de romerska kyrkorna, är att ljuset skänker hopp. När jag skapade Ljusets Kyrka frågade jag mig själv om inte församlingens symbol var just ljuset. Arkitektens arbete går även ut på att skapa gemensamma platser. Jag skapar min arkitektur för att de ska förbli ingraverade i människans själ för evigt.” Det är inte blygsamma mål men hans framsynthet verkar ha lyckats för han har fått flera prestigefyllda priser och har över 300 projekt utspridda på jordens yta.

Modell av buddistiskt tempel i Ehime, Japan.

Även Pompidou är utspritt. Detta gigantiska museum – är hela tiden på bettet med olika utställningar och happenings på gång. Denna höst har de verkligen slagit på stort. Tadao Ando finns på första våningen, men mera om de andra våningarnas läckerheter i en annan artikel.

Anne Edelstam, Paris

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.