Kurdiska vapensystrar

Den franska journalisten, Caroline Forest, som var med om terrorattacken på den franske tidskriften Charlie Hebdo för några år sedan, har nu gett sig in i filmbranschen.

”Soeurs d’armes”, vapensystrar, handlar om de kurdiska kvinnliga soldaterna.

Filmen visas i USA i slutet av oktober 2019 och kommer förhoppningsvis även köpas in av svensk film. Det är en äventyrsfilm baserad på gedigen journalistisk granskning. Vi får följa en grupp kvinnliga kurdiska soldater dit även flera utlänningar har sökt sig. Den internationella brigaden består bland annat av en amerikanska, en tyska och två unga fransyskor, Kenza och Jaël, vilka kommit dit för att ansluta sig till sina kurdiska ”vapensystrar” för att bekämpa ISIS.

Parallellt med dessa scener, filmade i vackra ökenlandskap, finns en Yazidisk ung kvinna, Zara, som tillfångatagits och säljs som sex slav till en engelsk ISIS krigare. Efter en nervpåfrestande flykt bestämmer hon sig för att kämpa sida vid sida med sina kurdiska medsystrar. Vill ni lära er mera om dessa kvinnor som lyckas fly rekommenderar jag den utmärkta boken, ’The Beekeeper of Sinjar’, skriven av den irakiska journalisten och poeten Dunya Mikhail. Men för att återgå till filmen, är det en dramatisk skildring av hur dessa kurdiska och internationella kvinnliga krigare fick en av våra dagars mest blodtörstiga terrorgrupper på flykt. Det är dessa ISIS- anhängare vars ideologi går ut på terror, förtryck och avrättningar, som i dagarna släpps ut av den turkiska armén ur fängelser och läger som hitintills har bevakats av kurder.

Det är inte en feministisk film per se utan en sann äventyrsfilm med otroliga krigsscener och fantastiska ökenbilder. Tittaren upptäcker en enklav i den annars så patriarkaliska Mellan Östern världen, där män och kvinnor kämpar sida vid sida och där yazidier, kristna och muslimer lever i samklang med varandra.

Det är den halv-autonoma kurdiska staten dessa brigader har slagits för, som nu håller på att försvinna. Dessa omkring 30 miljoner människor har utsatts för flera folkmord men har trots det överlevt. Frågan är hur länge till detta ska få pågå medan västvärlden ser på utan att ingripa?

Anne Edelstam, Paris.        

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.