Missa inte utställningen Akroterion

Galleri Glas i Stockholm öppnar höstens utställningar med fina glas- och pappersverk av den kända konstnärinnan, Anna Berglund.

Konstvärlden har äntligen börjat öppna upp igen efter att ha levt ett slumrande liv under dessa närmast två år av pandemi. Det har bland annat lett till att konstnärer som annars är beroende av glasblåsare och formgivare för att skapa sina alster har fått komma på alternativa men likvärt intressanta och kreativa idéer.

Anna Berglund är inte den som ger sig när världen stannar upp. Hennes kreativa ådra utvecklas ständigt. Det kunde jag konstatera på utställningen på Galleri Glas. Vernissagen var välbesökt. Akroterion är benämningen för en arkitektonisk prydnad placerad på en sockel. Varför utställningen hade fått detta namn förstod jag när jag steg in i det ljusa galleriet.

I mitten av salen var vackra, glasflaskor i olika färger uppställda, liksom olika glasformer på fot – samtliga handblåsta av glasblåsmästarenn Micke Johansson som har sin egen glashytta utanför Örsjö, mitt i det Småländska glasriket. De mest intrikata glasen liknar pinjekottar, Pinus Pinea kallas de, och finns i brunt, blått, diverse gröna nyanser, brunaktiga och även i två skiftande färger. Kottarna har funnits sedan antiken inom kyrkan och representerar växande och det eviga livet. Men pinjekotten förekommer även flitigt som ett dekorativt och symboliskt laddat ornament på allt från möbler, speglar, lampetter och kristallkronor.   

På väggarna hängde tredimensionella pappersverk gjorda av vikta papper likt den japanska origamikonsten. Ordet kommer från det japanska ”oru” – att vika – och ”kami” – papper. Anna har använt sig av gamla böcker, lexikon samt kartor, vissa har hon handkolorerat och skapat kalejdoskop liknande verk av. Det vackraste tyckte jag var ett sammansatt verk av vad som varit en fågelbok men även kartorna var roliga. Vissa hade teman och roliga titlar som ”Från Israel och hela vägen hem” medan andra var stilfullt komponerade utan något annat syfte än att vara dekorativa. Samtliga är handsytt monterade och inramade i reflexfritt artglass. Verken är ovanliga och lockar till eftertanke.     

Ni har fram tills den 7 oktober på er att se utställningen ”Akroterion” på Nybrogatan 34, i Stockholm. Skynda er dit!

Anne Edelstam

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.