Cartier och islamiska konstverk

Vi har blivit så vana vid att associera islamism med våld och terror men det finns en helt annan aspekt på islam. Detta arv har inget att göra med svarta slöjor och dolda kvinnoansikten. Tvärtom innebär det hantverk av högsta klass. Det islamiska konstarvet är återigen på modet och visas upp i Paris, på Musée des Arts Décoratifs. 

Porträtt av Nasir el-Din Shah, Iran, Teheran, 1857-58

Aktuella juvelerare som egyptiskan Azza Fahmy har bidragit till att sprida uppskattning om islamiska smycken av hög kvalitet. Hennes smycken finns att köpa internationellt och är väldigt uppskattade. Annars är silversmyckena beduinerna bär de mest kända. Stammarna har olika etniska kläder och smycken beroende på ursprung och socialt status. Tvärtom vad gemene man ofta tror är Mellersta Österns kvinnor koketta och tycker om att visa upp sig. De svarta heltäckande kläderna är en ”nymodighet” utspridd genom den wahhibitiska sekten från Saudi Arabien men är främmande i de traditionella klädedräkterna och utsmyckningarna.

Det anrika franska modehuset Cartier lät sig också inspireras av de vackra islamiska konstföremålen för att skapa sina ”islamiska” kollektioner. 500 objekt från 1900-talet fram till samtiden visas i denna exceptionella utställning. Fransmännen är experter på scenografi och denna utställning är inget undantag. Det är framförallt en blandning av konstverk från det forna Persien samt Indien som har inspirerat Cartier. Filmer där det invecklade och intrikata arbetet med att skapa ett smycke från början till slut gör att jag uppskattade än mer de utställda klenoderna. Det är fascinerande att se hur hantverk blir till.

De franska juvelerarna lärde sig av de antika persiska och indiska objekten de såg vissa av vilka visas på museet. Det blev början på ett nytt sätt att designa smycken och andra hantverk på. Utvecklingen ledde till vad vi numera kallar för art déco, en förkortning av franskans ”arts décoratifs”, eller den dekorativa konsten. Uppkomsten var en reaktion mot bland annat Bauhausskolans förenkling och massproduktion. Orientaliska mönster och gamla böcker inspirerade också juvelerarna. Det syns väl på smyckena som är utställda på museet: med sina symmetriska mönster och stenar i starka färger. Hela utställningen utstrålar lyx, glamour, livsglädje, tro på framtiden och på teknikens under.

Men för mig representerar utställningen även de broar konstnärer skapar över skilda kulturer och vikten av att lära sig och inspireras av varandras traditioner. Mitt hopp ligger därför i vår alltmer globala värld där människor kan röra sig över gränserna och ta tillvara vad vi har att ge varandra.

Vill ni lära er mera om det orientaliska kulturarvet så missa inte denna fina utställning!

Anne Edelstam

Cartier et les arts de l’Islam – aux sources de la modernité

Musée des Arts Décoratifs, Paris

21 oktober 2021 – 20 februari 2022

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.