Egyptens tysta revolution

Landet är nergånget, folk deprimerade och ekonomin på sparlåga… så ser dagens läge ut i detta historiskt unika land. Men under min senaste resa dit upptäckte jag en spricka i den dystra fasaden.
WomenandChange

Kulturen i Egypten med intresse för Sverige och svensk litteratur lever och florerar. Böcker översätts och skrivs som aldrig förut. Genom litteratur, poesi och rap uttrycker egyptierna sina innersta tankar och drömmar. En dörr öppnades på vid gavel under revolutionen. Dörren har olika makthavare försökt stänga till, förgäves, för om en dörr stängs så öppnas genast en annan. Utöver konstnärer så bidrar kvinnor i denna tysta revolution som inte enbart fortgår utan som blomstrar.

Kvinnokonferens i Alexandria:

Kvinnornas bidrag går inte att ta miste på. Likt flera afrikanska länder, håller kvinnorna i familjeekonomin. De är också de bäst utbildade, även om flertalet ger upp sina arbeten när de väl gift sig. Deras entusiasm och arbetsvillighet upptäckte jag under en tre-dagar lång internationell kvinnokonferens (”Women Gathering for Change”) på Bibliotheca Alexandrina (det vackra biblioteket ritat av norrmän) ordnat av The Human Foundation – en egyptisk fredsorganisation med ett brett spektrum aktiviteter (www.hfegypt.org ).

IMG_1667

Bibiotheca Alexandrina

Utöver flera intressanta tal visades det filmer (Megan McFeeleys: As She Is och och Shamin Ahmads: The Rainbow in a Heart), minglade vi en hel del och jag upptäckte till och med vad en ”energisk labyrint” var. Ophelia från USA hade med sig en gigantisk målning med cirklar i glada färger de som ville kunde promenera runt – vilket jag naturligtvis provade på – och till min yttersta förvåning kände jag mig helt elektrisk när jag var färdig. Mina energicenter var nu välfungerande förklarade Ophelia för mig efteråt (www.earthspiritjourneys.com ). Och visst kände jag mig pigg igen trots en lång dag.

IMG_1692

Utopi eller en snar framtid?

Dr. Ismail Serageldin, bibliotekets direktör, invigde konferensen med uppmuntrande ord om jämlikhet och vikten av utbildning speciellt för flickor. Han poängterade att kvinnors rättigheter är lika med mänskliga rättigheter samt att kvinnor måste spela en mer aktiv roll i fredsbildning. ”Vi är i begynnelsen av en ny era – en era som handlar om mänskliga relationer där kvinnor spelar den största rollen”.

IMG_1673

Men denna konferens och den nya eran handlar inte om feminism utan om det feminina som finns inbäddat i varje människa påminde professor Aliaa Rafea – Human Foundations grundare – oss om. De gamla egyptiska gudarna och gudinnorna visade redan värdet av inre balans för att nå en yttre balans i en värld där ondskan blivit besegrad, förklarade hon och påminde mig om en kvinnlig Mahatma Gandhi med sitt fredsbudskap. ”Det är dags att förstå att vi alla är enade och att det inte finns någon separation människor emellan, det är enbart en illusion.”

Dena Merriam bekräftade detta argument. 2002 grundade hon Global Peace Initiative of Women (det Globala Kvinnliga Fredsinitiativet) och har arbetat med ekumeniska organisationer sedan 90-talet. ”Världen behöver kvinnors röster nu mer än någonsin för vi är inne i en svår period med många förändringar. Klimatet påverkas men även politiska strukturer kommer att förändras från en liten elit till ett mera kooperativt sätt att styra på. Det kan ta flera decennier men en ny världsmodell håller på att skapas”. Kvinnor besitter en vishet genom sin naturliga länk till födelsen och omhändertagandet vilket även innebär till moder jord, menade hon.

Dr. Sharon Mijares är en amerikansk psykolog och universitetslärare som reser jorden runt och föreläser om kvinnor och samarbete. Hon har givit ut och delvis skrivit boken ”A force such as the world has never known: women creating change”. Andra medverkare till boken var också närvarande. Sharon förklarade att man redan nu kan se förändringar från gamla myter till moderna sådana där kvinnor/flickor visas som starka och bestämda och gav som exempel de nya Disney-filmerna. Vi har förstås Astrid Lindgren och Pippi Långstrump att tacka för som stark förebild. Moder jord är inte heller alltid så snäll och gemytlig utan kan även ryta till och skapa både berg och dalar. Med en ordentlig jordbävning påminns vi människor om vem det är som egentligen bestämmer!

IMG_1675

Dr.Sharon Mijares

Från Tubu-tubu till revolution:

Det är omöjligt att gottgöra alla fantastiska talare i en enda artikel men jag vill i alla fall nämna några spännande nya idéer: i Japan försiggår en matrevolution! Tubu-tubu är baserat på olika hemgrodda frön med vilka man kan lära sig att laga det mesta utan att använda vare sig kött eller mejeri-produkter! Ja och det kan även anpassas till skilda traditionella kulturer.

Den som dock inte ännu upptäckt denna hälsoföda utan hunnit bli lite rund om buken kan bli botad av hypnos, annars inbegriper läran om Qi Gong, livsenergin, en bättre hälsa, förklarade en italiensk professor.

Stress kan man bli av med genom att förändra sitt företag: kvinnor trivs bäst när de gör flera små personliga affärer snarare än när de koncentrerar sig på några få rika klienter (vertikalt, manligt tänkande) berättade en rysk talare. Svenska Lovisa skildrade ”Teskedsorden” om hur vi alla kan bidra lite för att skapa ett bättre samhälle. Teskensordens bok mot rasism ”Hur man botar en fanatiker” av Amos Oz har delats ut till samtliga skolor i Sverige. Utöver att sprida kunskap kan vi agera mentorer för de yngre, för dialogen mellan generationer är viktigt. En modig egyptiska hyllade revolutionen för just detta: ”på Tahrir pratade alla med alla, vare sig kön, ålder, religion eller politiska idéer och vi fortsätter men i det dolda”.

Det är alltså balans som krävs eller snarare att vi upptäcker det feminina och utvecklar detta. På franska finns det ett ord för detta fenomen jag tycker om och använder allt mer: féminitude – feminityd kanske vi kan säga på svenska. Den omhändertagna, varma sidan bör utvecklas för att kontra den dominanta, destruktiva sidan som enbart kan leda till vår undergång. Men män behöver också utveckla sin positiva maskulina, försvarande sida.

Det är en ny värld vi skådar i horisonten, en yttre fredlig värld som reflekterar vår inre harmoniska värld. Trots eller kanske just därför att världen ser ut som den gör just nu, går det inte att ligga på latsidan. Vi måste ta tag i oss själva och utveckla vårt innersta, provocera fram de mörka sidorna för att kunna förvandla dessa. Först då kan den yttre världen förändras. All förändring börjar i vårt inre.

IMG_1671

Gudinnan Isis

Avslutningsvis vill jag koppla den feminina sidan, konferensen mest handlat om, till den faraoniska gudinnan Isis (jungfru Marias föregångare). Hennes man Osiris mördades av brodern Seth som sedan spred hans kroppsdelar runt landet. Isis lyckades dock samla ihop kroppen och ge honom nytt liv. De födde sedan sonen Horus – treenigheten vi finner i kristendomen. Det är nödvändigt att återställa en balans mellan det maskulina och det feminina och detta sker genom kvinnan. Den tysta revolutionen är på väg. Vänta bara och se!

Anne Edelstam, Alexandria.

IMG_1665

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.