Matlagning: en ny konstart för lyckosökare

I Happy Food försöker Niklas Ekstedt och Henrik Ennart (Bookmark förlag, 2017) förklara konsten i att laga mat som gör oss glada och upplyfta.

Buffet på Svenska Klubben i Paris

De flesta av oss har lärt oss att laga mat enligt gamla invanda recept, men läran om mat utvecklar sig ständigt i takt med att vi lever längre, reser mer, lämnar landsbygden, men trots ökat välstånd inte blir lyckligare. Kan vår hälsa ha med våra nya matvanor eller ska jag säga ovanor att göra? Hur mat och lycka hänger ihop försöker dessa två entusiaster bevisa i denna välskrivna och snyggt illustrerade bok.

Magen: den andra hjärnan

Det har skrivits andra böcker om vikten av våra tarmar för vår hälsa men ingen annan djupforskning – med blandning av enkla recept – har relaterat eller illustrerat hur magbakterierna påverkar vårt humör. För att lyckas med detta tilltag har författarna tagit hjälp av forskare och vetenskapsmän samt rest världen runt, ätit av den lokala maten och gjort intervjuer med personer som lever länge och väl, för att få ihop kunskap nog att presentera sina läsare med deras teori om mat och lycka.

Texten är uppdelad i olika kapitel där de varnar för dieter och detox, diskuterar vikten av motion, vilka ”lyckotjuvar” vi bör rensa ut ur kylskåpet, gjort en anti-depp diet lista med tio steg att följa, förklarat hur vi kan föryngra hjärnans kärl, för att nämna några. Läsaren får även lära sig om inflammationer, dåliga bakterier och tarmbaciller. Avslutningsvis serveras vi med flera kom igång tips. Boken varvas med recept i glada färger. För ja, färgen på maten är också viktig! Det har jag lärt mig nu.

Så här inför jul, bör vi tänka på att minska ner på vitt socker och mjöl och äta lite av varje. Rödbetor är suveräna för magbacillerna: sillsalat med ett kokt ägg och rödkål till julskinkan går alldeles utmärkt (kanske dock inte alltför många snapsar för att skölja ner det hela…)! Fet fisk är jätte bra, så ta för er av laxen också. Men glöm inte de ångkokta grönsakerna och salladen som tillbehör. Annars är det medelhavsmaten som gäller men det är lite svårt för oss nordbor, i alla fall i juletider…

Mat i all ära, lycka är även att umgås, laga mat tillsammans, skratta och var glada för att vi har turen att överhuvudtaget kunna ägna oss åt sådana festligheter som att ”äta oss lyckliga”. Men behöver ni julklappstips kan denna bok stå på listan: ”en happy bok till pappy är inte på tok fel, för den gör magen hel, utan allt tjat på rätt mat, med ett uns av lycka kan man allt tycka!”

God jul!

Anne Edelstam.

 

 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.