Joséphine Baker hyllas i Paris

Varietéartisten som tog Paris med storm erkänns genom att göra sin entré på det anrika Panthéon den 30 november. Men det är som motståndskvinna och antirasistisk aktivist hon blir uppmärksammad denna gång.

Vad som är mindre känt är att Joséphine Baker (1906 – 1975) började sin franska karriär på Théâtre des Champs-Élysées under Rolf de Maré. Den Svenska Baletten hade precis upplösts och ersättes snabbt av denna amerikanska varietéartist som framträdde i sin numera legendariske banankjol.

Efter att ha upplevt en svår barndom i USA och två misslyckade äktenskap var hon redo för ett nytt liv när hon steg av tåget i Paris. Varietéartisten, sångerskan, dansösen och sedermera skådespelerskan blev snabbt en av parisarnas favoritartist. 

Joséphine Baker blev fransk medborgare 1937 tack vare sin franske make. Efter några misslyckade återresor till USA där hon fortfarande betraktades som en ”negress” bestämde hon sig för att stanna i Frankrike. Hon gifte sig fyra gånger men fick inga barn. I stället adopterade hon tolv barn ifrån olika delar av världen – hon kallade dem för ”regnbågsfamiljen” och de var en del i hennes idé att samla alla slags barn från diverse etniska och kulturella bakgrunder under ett och samma tak i sin kamp mot rasism.

Under Andra Världskriget gjorde hon sig känd för att lätt kunna infiltrera fiendelinjerna tack vare sin välkända karriär. Med fara för sitt liv, spionerade hon och smugglade ut hemliga dokument i sin bh åt Fria Frankrike. I sina partiturer skrev hon uppgifter med osynligt bläck vilka sedan skickades till London. Hon reste runt i världen: till Lissabon – ett spionnäste – Spanien, Syrien, Algeriet och Marocko bland annat. Överallt blev hon inbjuden. ”Det är så praktiskt att vara Joséphine Baker, vart jag än kommer, badar jag i evenemang jag förväntas gå på”, sa hon. Hon lyssnade, flirtade med viktiga män, och noterade sedan allt av värde för motståndsrörelsen hon hört under kvällarna. Täckmanteln fungerade utmärkt. Efter kriget tilldelas hon Hederslegionen för sina insatser.

President Macron – för att ytterligare hedra denna exceptionella kvinna samt för att visa sin anti-rasistiska ställning – förevigar nu Joséphine Baker. Den 30 november 2021 kommer hennes namn graveras i Panthéon – detta mausoleum där landets främsta män jämsides med fem kvinnor vilar.

Anne Edelstam, Paris    

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *