Skanning av pyramiderna

 Ska ett 4500 år gammalt mysterium äntligen kunna lösas? Den frågan ställde sig en grupp vetenskapsmän, och den 25 oktober 2015 ordnades en internationell presskonferens invid pyramiderna för att starta detta fantastiska projekt.

Scan02

 

 

 

 

 

 

ScanPyramids

ScanPyramids, kallas projektet, vilket består av vetenskapsmän och tekniker från tre universitet: Faculty of Engineering i Kairo (som även agerar som koordinator), Kanada (Université Laval från Quebec) och Japan med Nagoya University. Egyptens Antikvitets- och Turistministerium står bakom projektet samordnat med det berömda franska HIP institutet (Heritage, Innovation and Preservation). De mest innovativa och moderna tekniker ska användas för att stiga in i pyramidernas centrum utan att göra ett enda hål i dessa.

Fyra tusen år efter att pyramiderna byggdes, har dessa giganters gåtor fortfarande inte lösts. Det första mysteriet gäller sättet att bygga pyramiderna på, speciellt Keops, den största av dessa, dessutom ett av världens sju underverk. Det är fortfarande omöjligt att förklara hur detta gigantiska stenmonument kom till. Under enbart 25 års tid byggdes pyramiden med en bas på 5 hektar, nästan 150 meter högt och med en massa på fem miljoner ton. Det andra mysteriet är pyramidernas interna struktur. Avvikelser har upptäckts när man har jämfört planerna för de olika pyramiderna. Eftersom dessa strukturer var avsedda för Faraos sista viloplats (2575 – 2134 F.K) skulle de vara okränkbara. Arkitekterna gjorde därför allt de kunde för att förhindra plundrare att finna gravarna. Vissa undersökningar tyder på att det skulle kunna finnas gömda rum inuti pyramiderna.

Projektet (www.scanpyramid.org) börjar i november 2015 och ska fortgå under minst ett år eller två och sponsras av olika företag. År 2016 kommer att bli pyramidernas år. Vetenskapsmän och tekniker från de olika universiteten förklarade för publiken hur de ska gå tillväga med denna uppgift att undersöka om de kan hitta rum gömda i pyramiderna. De ska använda sig av infraröda temperaturmätare, speciella röntgenapparater som mäter muonpartiklar (minuskylda partiklar som finns inom allt inklusive människans kropp) samt 3D-skanner och drönare.

2016: Pyramidernas år

Kampanjen är uteslutande tillägnad att förbättra vetandet om Egyptens otaliga monument. Delaktighet och transferering är nyckelord. Om dessa innovativa metoder visar sig vara tillförlitliga kommer de att utökas överallt i landet och även till andra länder. Målet är att tillföra ny vetenskap och bana vägen för framtida vetenskapsprojekt.

Turistministern, Hesham Zaazou, tackade i sitt sluttal faraonerna för de pionjärer de varit och utgav önskemålet att detta fantastiska projekt kommer att bidra till att kulturturisterna återvänder till Egypten. För det är främst denna kategori turister landet behöver. Den 2 november i London går den officiella lanseringen av stapeln och kommer att åtföljas av flera projekt. Både i London och i Paris visas denna höst utställningar om Egypten, så tillsammans med denna nyhet hoppas egyptierna att turismen ska ta fart igen.

Anne Edelstam, Kairo IMG_0748

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.