Har gudarna övergivit Frankrike?

Medan solen skiner norrut, har Frankrike drabbats av skyfall som inte skådats på över hundra år med översvämningar på flera håll, massiva strejker, fundamentalister som tagit över förorter och en generellt dyster stämning. Inget ljus syns ännu i tunneln trots att Euro-fotboll 2016 närmar sig med stormsteg.IMG_2139

Undergången till Tuileries trädgården är helt översvämmad

Vad hände med våren?

Det började bra men sedan kom våren av sig, både vad gäller väderleken och samhällsproblemen som hopat sig framförallt sedan terroråret 2015. Tilliten till President Hollande fortsätter i nedstigande bana allteftersom Seinen stiger och hotar parisarna. Bilar och båtar har stoppats. Ute i landsorterna har hundratals hus kommit under vatten och försäkringsfirmorna slingrar sig för att slippa ersättningarna. Vanliga människor drabbas värst av denna klimat- och ekonomisk-katastrof.

Turisterna har uteblivit sedan förra årets terrordåd. Julrushen stannade av och restauranger som hotell stod tomma. Enbart några månader sedan drabbades Belgiens huvudstad av nästa terrordåd. Men de var egentligen planerade för Paris vilket säkert hade blivit av om inte en av deras huvudmän arresterats.

Molenbeek sur Seine

De franska förorterna har länge inneburit problem med våldshandlingar, brända bilar, rån och otrygghet för invånarna. Men enligt de senaste rapporterna har det upptäckts att dessa dessutom blivit centrum för allehanda fundamentalister som sprider sin lära samt rekryterar ungdomar.

Några tunnelbanestationer från det fashionabla Champs-Elysées och Triumfbågen ligger Saint-Denis, Frankrikes historiska vagga där dess kungar vilar med bland annat Charles Martel som stoppade muslimernas invasion år 732.

Men kungligheterna måste vända sig i gravarna för förorten drar numera till sig extrema salafister. Vissa kvarter har infört sharialagar och kvinnorna går – trots förbud – helt beslöjade och de som inte lyder extremisterna blir attackerade på öppen gata. Barnen skickas till privatundervisning i arabiska och koranläsning. Tawhidmoskén är överfylld och predikan filmas och sänds direkt via Internet. Glöm kortkort eller shorts till sommaren, välkommen Musse Pigg kläder och matchande handskar!IMG_1249

De som drabbas värst är de egna invånarna – moderata muslimer som beklagar fundamentalisternas inflytande i deras närområde. Borgmästaren, Didier Paillard, känner sig övergiven av sina överordnade som ”trots att vi klagar och ber om hjälp mot radikaliseringen av vår stadsdel, ignoreras helt”. Säkerhetspolisen räknar med närmare åtta hundra fall av presumtiva terrorister men säger att ”vi kan inget göra så länge inget brott har begåtts.” Borgmästaren beklagar även inaktivismen hos de moderata imamerna. ”Vi behöver deras stöd”, erkände han.

Sarah Oussekine, feminist och sekulär, är ordförande för föreningen Voix d’Elles – en militant kvinnorörelse – och har sedan åratal kämpat för att ge kvinnor en röst i samhället. Även hon erkänner att hon har förlorat flera av sina anhängare till militant islamism. ”Jag kämpar vidare men det är en ojämn kamp”, säger hon.

Strejker och regn

Parisarna har vant sig vid armerade poliser, säkerhetskontroller och id-kontroller för de vet att det är för allas bästa. Även strejker är de flesta vana vid i ett land där fackföreningarna inte tycks ha något inflytande på överheten utan dess anhängare måste ta till gatorna för att få sina röster hörda. Men denna gång vägrar varken de eller regeringen ge med sig. Regeringen försöker genomföra vissa förändringar för att lätta på den stigande arbetslösheten framförallt hos ungdomar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Initiativet har dock inte mottagits väl. Resultatet är att hela landet lamslås.

Visserligen har vi haft lite underhållning under filmfestivalen i Cannes men även den kritiseras för de flesta filmer visas inte för allmänheten förrän långt efter att festivalen är över. Sedan kunde de som tycker om tennis hoppas på en bra tennisturné på Roland Garros berömda utebanor men med regnet som forsar ner har dessa avbrutits med jämna mellanrum. Nu riskerar det att bli kaos inför UEFA fotboll 2016 som börjar den 10 juni.

Strejker, regn och terrorhot… har gudarna lämnat Frankrike åt sitt öde eller har de bara tagit semester? Det är frågan många ställer sig. Men det är inte enbart detta land som är drabbat utan hela Europa och vi måste alla ta itu med dessa problem: ungdomsarbetslöshet, radikalisering och klimatförändringar vet inga gränser.

Anne EdelstamIMG_2147

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.