Sagostigens 50-års jubileum

Sveriges barnlitteratur är internationellt erkänd men dess Sagostig är inte lika välbekant. Sagostigen tar upp alla våra sagor och mera därtill. Här följer en intervju med ägarinnan, Itte Weidman.IMG_2481

På väg 55 mellan Eskilstuna och Flen i de sörmländska skogarna, ligger Sagostigen (www.sagostigen.se ). Besökaren möts vid ingången av en leende dam som bifogar en karta med rutten runt ägorna samt utdrag ur diverse sagor.

Snart skymtar ett slott dolt bakom buskagen – det är Törnrosa som ligger och sover i väntan på prinsen – lite längre fram längst den slingriga skogsstigen möts vi av Rödluvan och vargen utklädd i mormors nattmössa inne i en liten röd stuga, vi går sedan förbi huset med de Tre björnarna och över bockarna Bruses bro, smyger förbi trollens hus (för de sover på dagen och gillar inte att bli störda).

Till sist når vi en lekplats och ett litet café där jag hade stämt träff med ägarinnan. Sagostigen fortsätter efter den via Snövit och andra sagofigurer tillbaka till parkeringen. Turen tar minst en timme men räkna med två för lekplatsen och närliggande affär och loppis erbjuder många frestelser för stora som små.IMG_2506

Den stolta ägarinnan, Itte Weidman i Sagostigens teater

Hur kom det sig att du köpte sagostigen och när gjorde du det?

– Jag ville ha ett sido-arbete och när jag ärvde lite pengar satsade jag dem på sagostigen istället för att sätta in dem på banken. Det var för nästan tjugo år sedan. Vi har ju en mjölkgård här bredvid så det låg nära och bra till och var ett komplement till mjölkproduktionen. Dessutom arbetar jag ibland även som lärarinna och tycker om barn och sagor.

När startade sagostigen?

– 1966 för ganska exakt femtio år sedan. Gården heter Hållaren och är en del av Malmahed. De flesta hus ni ser här är närmare etthundra år gamla.IMG_2491

Bockarna Bruse

Har ni ändrat mycket sedan ni tog över?

– Nja, vi har ju varit tvungna att rusta upp en hel del och vi försöker även handikappanpassa sagostigen. Men teatern till exempel är helt ny. Det var en ganska illa förfaren lada förut och vi dikade även ut lekplatsen. Vi är måna om att försöka vara så pass ekologiska vi kan. Loppisförsäljningen är relativt nytillkommen och dess inkomster går till BRIS.

Teatern vi sitter i är fint inredd med isolering, takkronor och även en barntoalett! Säg mig vem är Rita Prick?

– Teatern har vi haft i tolv år med varje år olika teaterpjäser baserade på de sagor vi visar i parken. Rita Prick – ordförande i clownklubben – kommer hit varje år och spelar för barnen. Det är så populärt att vi varit tvungna att utöka våra platser och därmed bygga till. Efter varje föreställning får barnen varsin böna att plantera och ett bokmärke. Vi är måna om att barnen ska lära sig både att tycka om att läsa och värna om naturen.IMG_2482

Slutligen, har du några framtidsplaner för Sagostigen?

– Det finns alltid möjligheter att utvecklas. Vi är tre generationer här med min pappa, jag själv och mina barn. Framförallt är två av mina döttrar intresserade av att ta över. Alla kommer med sina idéer så jag är säker på att Sagostigen kommer att förbättras för varje år som går eller i alla fall för varje generation som sköter om den.

Jag tackar för mig och vandrar ut förbi troll, tomtar, älvor, annat ”Småfolk” och Väsen som lurar i skogen och önskar att jag tagit med mig svampkorgen. Besökarna är välkomna att plocka av skogens alla härligheter.IMG_2493

Men vill man ha med sig några riktiga troll bör man ta sig några kilometer in till Malmköping och gå till trollmor vars lilla affär i Hembygdsgården vimlar av allt vad hemgjorda troll och tomtar heter. Ett himmelrike för sagoälskare!

Anne EdelstamIMG_2500

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.