En ikon har gått ur tiden: Sonia Rykiel

I Sonia Rykiels modehus – en av modebranschens få kvarlevande familjeföretag – hittar man både exklusiva och sportiga kläder, barnkläder, accessoarer av alla dess slag, inklusive sexleksaker i olika färger och material.

Sonia_Rykiel_Foto_CC_BY_SA_2.0

En annorlunda modeskapare

På Musée des Arts Décoratifs, invid Louvren, på den kända Rivoligatan, visades för några år sedan en retrospektivutställning med 220 av Rykiels kreationer från 60-talet fram till i dag. Det var för drygt fyrtio år sedan, 1968, äventyret började med öppnandet av hennes första butik i Paris konstnärskvarter.

Sonia var okonventionell och hatade mode och ordentliga sömmar som ung flicka. Hon uppfann de första kläderna med sömmar som syns utanpå och kläder som inte verkar vara helt färdigsydda, udda längder, mjuka ylletyger och stickat. Hon chockerade den eleganta franska modeeliten genom sin åtsittande mammaklänning där byst såväl som mage putade vällustigt.

sexleksakersexleksaker

Efter popkonsten, införde Sonia svart som modefärg. Med sitt röda hår, kontrasterar hennes svarta kläder med hennes bleka ansikte. Svart ”är frihetens och förförelsens färg” enligt henne själv. Hon var en pionjär, långt före de japanska och sedan de belgiska modeskaparna och sydde kläderna framförallt åt sig själv. ”Kläderna ska framhäva kvinnan, skönheten, ansiktet och inte tvärtom… Jag gör kläder inte för att de ska synas utan för att lyfta fram personen bakom dem” tillade hon. Sonia var även en poet och fascinerades av ordens makt: därför införde hon inskriptioner på sina kläder, poetiska slogans.

Utställningen tog besökaren igenom olika teman: jag promenerade runt bland videofilmer, svart-vita fotografier, texter, randigt, bak och fram, svarta, mjuka kläder, joggingkläder, aftonklänningar… i vad som ger intryck av att vara likt en anrik parisisk våning. Hennes talang har gått i arv till dottern Nathalie som tar över alltmer
.
Dominique Issermann har agerat reklamfotograf åt modehuset från 1979 fram till 1990, mest svart-vita sådana men även vissa i färg, där fotografen framhävde olika detaljer eller iscensättningar. Sonias karismatiska och ikoniska karaktär betonades också av olika dokument. Till exempel den långa intervjun från 1981 regisserad av Andy Warhol till sitt program ”Warhol’s TV”.

Ett familjeföretag

6700 fotografier från defiléerna, hennes och dotterns liv, relationerna med USA och Japan samt användandet av den svarta färgen presenteras i en referensbok – Sonia Rykiel, exhibition; Rizzoli International för den engelska utgåvan. Dominique Issermann tillägger att ”Sonias kläder är skuggor” och lägger belysningen för att förlänga dessa. Sonia själv symboliserar sömmerskornas värld med sitt röda hår, bleka ansikte och svarta siluett; likt Jean Paul Gaultier med sitt blekta hår och marina kläder… eller Karl Lagerfeld med sin hästsvans.
Dottern Nathalie skapade 1983 den första kollektionen barnkläder.

Det är även hon som lanserade de numera berömda sexleksakerna, läckra, färgglada och dekorativa. Världens största Sonia Rykielbutik på 550m² öppnade i början av 2008 i ett historiskt höghus mitt i deras högsäte på Boulevard St-Germain. Barnbutiken och accessoarbutiken ligger runt hörnet. Sonia var med i skapandet av den fria kvinnan. Paris modeskapare kommer länge att sörja en av sina ikoner.

Anne Edelstam

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.