En framtida Maria Callas?

September månad i Paris började i musikens tecken. Fatma Saïd, en egyptisk sopransångerska skolad av bland annat finlandssvensken Tom Krause tog publiken med storm.

Villecroze musikakademi stod för kvällens arrangemang. Denna akademi, magnifikt beläget i en anrik by i södra Frankrike, stödjer och uppmuntrar unga musiker sedan 1989. Det ordnas med mästarkurser och konserter som denna i en mindre sal i centrala Paris.IMG_7238

 

 

 

 

 

Fatma Saïd

Från en fnittrig 23-åring jag pratat med kvällen innan, förvandlades Fatma på scenen till en sångens drottning. Vacker som en dag men även expressiv och rolig i sin mimik, Fatmas röst bar alla skiftningar en sopran kan önska sig och mer därtill. Det var nästan ofattbart att förstå hur en sådan djup och kristallisk klang kunde komma ut ur denna späda flickkropp. Hela hennes väsen levde sig in i livets alla skiftningar, från sorg till glädje, från flirt till bottenlös kärlek… Trots sin ringa ålder kunde Fatma återge med den klaraste röst alla dessa skiftningar.

Hon är en av världens tio förnämsta unga sångerskor som lyckats få stipendium för att studera sång under två års tid vid den exklusivaste operaskolan Teatro alla Scala i Milano.

”Jag har blivit drillad i disciplin redan sedan barndomen i tyska skolan i Kairo” berättade hon. Och disciplin behövs för att i timtal orka träna sin röst. Ingen i hennes familj var musiker eller sångare så de blev förvånade över hennes val. Men hon är uppövad av en duktig egyptisk lärare som tidigt insett hennes talang och Fatma stod på sig när hon väl bestämt sig för att detta skulle bli hennes liv. När föräldrarna förstod hennes determination stödde de henne och skickade henne till Eisler Hanns musikskola i Berlin. Fatma har redan medverkat i konserter runt om i världen och fått flera priser. Denna konsert gav hon tillsammans med den internationellt erkände pianisten, sångaren och läraren Matthias Veit.IMG_7242

 

 

 

 

 

 

 

I Tom Krauses ära:

Flera konserter gavs simultant runt om i världen för att hylla den nyss bortgångne finske världsberömde barytonsångaren Tom Krause (1934-2013). Han hade varit både Fatmas och Matthias omtyckta lärare. Att

Krauses undervisning burit frukt kunde publiken konstatera denna varma septemberkväll – en underbar frukt med både sötma och fasthet. Artisterna visade att de bemästrade en bred palett av varierande musik från klassiker som Schumann till kabarésång, via vackra egyptiska poem.

Så glöm inte detta namn: Fatma Saïd för detta är bara början på vad jag inte tvivlar på kommer att bli en lång och spikrak karriär upp till toppen, bland de bästa sångerskorna framtiden bär i sitt sköte.

Anne Edelstam, Paris

 

 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.