Framtidens energi

I och med att Paris klimatavtal – COP21 – fick laga kraft fredagen den 4 november och inför det stundande klimatmötet i Marrakesh, ordnade New York Times en tvådagars konferens i Paris.

el03Johan Rockströms foto

Nu gäller det!

Efter en kort introduktion av New York Times internationelle president, Stephen Dunbar-Johnson, tog den franska energiministern, Ségolène Royal, till ordet. Hon var en av de kvinnor som gjort detta historiska avtal möjligt. Laurence Tubiana – representant för COP21 och en annan aktiv kvinna – var optimistisk och påminde publiken om att vi måste ta det ”steg för steg, land för land”. Tubiana söker samarbeta med alla länder, stora som små och involvera samtliga till var och ens fördel men med den globala välfärden som mål. ”I Paris skrev vi ett historiskt avtal, i Marocko vill jag sätta upp målen för 2018 då det verkliga arbetet börjar.”

Hur lång tid har vi på oss?

Den numera kände svenske vetenskapsmannen och professorn Johan Rockström visade på stora skärmar oroväckande statistik som går i allt snabbare takt nerför för planeten och mänskligheten. ”Vi balanserar nu på en farlig kant och vi vet inte om det inte redan är för sent för att vända den nedstigande kurvan men planeten själv är vårt största hopp för den kyler ner sig själv med allt vatten den innehåller, lite likt en termostat” förklarade han. Under lunchen visade han deltagarna en filmsnutt ur en dokumentärfilm om favelan, slumområdet, i Brasilien. Där längtar invånarna efter en bättre framtid för sina barn. Men om man i dessa områden snabbt kan tillverka energi på de sopberg de lever på, kanske det kan bli deras räddning? En kunskap Sverige skulle kunna exportera eftersom vi är framåt i vår sopsortering och tillverkning av el på avfall.

Megaföretag som Ikea, Vattenfall, W.W.F. Statoil, Renault, Total, verkade intresserade av att förändra sina beteenden och gå över i allt större utsträckning till förnybar energi för att gå i bräschen för en ny marknad. Bara det är en stor skillnad till för enbart några år sedan. Det verkade som om förändringen var ett faktum och ingen pratade om att vilja återgå till eller behålla fossil energi.

”Men det räcker inte utan regeringarna måste också ta sitt ansvar och samarbeta med dessa för annars blir det lätt business as usual för företagens främsta mål är att tjäna pengar och vidga sina marknader. Det krävs därför en global energipolitik som tvingar företagen att ta sitt ansvar” påminde Tubiana om.

De flesta politiker, i alla fall inom EU, satsar på ren energi men hur de gör det är olika från land till land. Sverige och Frankrike till exempel lägger lika vikt på kärnkraft som på förnybar energi (sol/vind/vatten/avfall) med en allt mindre del på olja och gas. Andra som Tyskland har lämnat kärnkraften men satsar på kol vilket inte är något vidare för klimatet. En global satsning krävs därför.el02

Massimmigration

Klimatförändringarna drabbar i första hand de mindre bemedlade och hjälper vi inte dessa i deras hemländer kommer vi att se en massiv klimatimmigration. Det är därför väsentligt att införa preventiva program i utvecklingsländerna.
Införandet av en global koldioxidskatt är ett sätt att tvinga framförallt företagen och industrin men även bilister att ta sitt ansvar på. Det diskuteras redan på EU-nivå men bör vidgas snarast.

Användandet av kol i stor utsträckning är ett bekymmer. Tekniken måste accelerera för att hitta lika lönsamma men rena alternativ. Mohamed Beavogul från Afrikas Risk Capacity var dock hoppfull: ”när vi ser den explosionsartade utveckling mobiltelefoner har haft i Afrika, kan vi hoppas på att det snart kommer att finnas billig förnybar el även för afrikaner.” Men han pekade på andra problem som oförutsägbara klimatförändringar som översvämningar där det förut snarare varit torka. Detta har lett till enorma problem för lantbrukare och fiskare i Afrika, med migration och terror som resultat. Terrorgruppen Boko Haram har kunnat rekrytera desperata och utblottade före detta lantbrukare i Afrika och ”fenomenet kommer att öka om vi inte hjälper dessa familjeförsörjare” lade han till.

Tankeförändring

Det krävs en samhällelig tankeförändring för att förvandla människors beteenden. Gröna städer, elbilar, energisnåla hus, skapas inte av sig själva… men de utgör en fantastisk möjlighet för en ”tredje industriell revolution” som någon uttryckte denna potential eller snarare en ny IT revolution. EUs energi kommissions vice-president, Mr. Sefcovic, pekade på att ”vi går mot spännande nya tider och EU står i bräschen för dessa”. Han lade sitt hopp till den yngre generationen, de nya teknologierna och affärsmännens intresse för att hänga med i svängarna. Kina, Indien, Afrika och USA har också förstått vikten av att följa med i utvecklingen och samtliga skrev under det bindande Parisavtalet.

”Jordbruken, byggnadsbranschen, transporterna, allt måste förändras för att vi ska nå de mål vi har satt upp för en renare planet”, fortsatte han. Intervjuarna tog flera gånger under konferensen upp frågan om valet i USA och även om ingen direkt ville säga vem de hoppades amerikanarna skulle rösta på, var det inget tvivel om att, i detta forum, det var den demokratiska kandidaten samtliga stötte. Enbart tanken på en klimatfientlig amerikansk president spred rysningar bland delegaterna. Men Sefcovic gav sin tilltro till folket ”för det är de som tvingar eliten till förändring och inte tvärtom”.

Ingen, under konferensens gång, tog dock upp den känsliga frågan om North Dakota och den oljeledningen som planeras ledas under Mississippifloden och genom Indianskt territorium. Indianstammarna har gått ihop och slagit sig ner där för att försöka stoppa vad de tycker är ”ett sanslöst, olagligt och farligt tilltag med risk för oljespill i ett så viktigt vattenflöde”. De är torts allt de enda som hyllar och ber till ”moder jord” och kanske de som räddar oss alla i slutändan.

Nästa anhalt

Marocko visar framfötterna inför den tjugoandra klimatkonferensen genom att lova att göra flera klimatvänliga förändringar. De startar i Marrakesh med att investera i trolleybussar, cyklar och el-taxibilar. Nära öknen ska deras elbolag (Noor) placera solpaneler samt 500 000 speglar som ska förse landet med ren el i stället för fossila energier. Man kan ännu inte transportera och exportera solenergi från ett land till ett annat men mänskligheten är nog bara en solstråle ifrån att ha löst den gåtan.

På kvällen, blinkade Eiffeltornet grönt för att påminna parisarna om vårt löfte inför en grön framtid och det kändes tryggt trots vissa dystra siffror och USAs presidentval som hänger över klimatfrågorna som ett svart moln. Det återstår bara för oss icke-amerikaner som värnar om vår planet att också be till moder jord för mänsklighetens framtid och ha tilltro till den yngre generationen och teknologins framfart.

Anne Edelstam

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.