Slottet Vascœils vaxfigurer

Detta lilla slott, ligger precis utanför Normandies huvudstad, Rouen. Parken är närmast engelsk i sin skepnad om det inte vore för de intressanta skulpturerna – som Niki de Saint Phalle, Hans Hedberg, Vassarely – som är placerade mitt i grönskan. Men denna gång for jag hit för att upptäcka skulptören Daniel Druet, mannen bakom de kända vaxfigurerna: Picasso, Toulouse de Lautrec, påven, de Gaulle med flera.IMG_5870

 

 

 

 

Pablo Picasso

Arbetaren

Daniel Druet (född i Frankrike 1941) fick sin första skulpturbeställning av den franska staten redan kort efter att ha gått ut Beaux-Arts.

Mellan 1973 – 1983 arbetade han åt Musée Grévin (Paris vaxkabinett) och tillverkade åtskilliga kända figurer åt dem. Några av hans hundratals skulpturer i brons, vax och gips finns utställda på slottet.IMG_5897

 

 

Daniel Druet 

 

 

Han är en sann ”arbetare” som har lärt sig yrket tålmodigt och seriöst som man lärde sig det för över hundra år sedan, på Rodins tid. Genom sitt gedigna arbete har han blivit expert på att snabbt, under enbart några sittningar, kunna fånga personen och göra denna så pass lik att man tror att den är levande! Det är det som utgör vaxkabinettens fascination. IMG_5888

Konst är en gudagåva, eller en medfödd talang, en passion…. Men det är lika mycket en tidskrävande syssla som gör skulptören till den skicklige ”arbetaren” – hantverkaren – Daniel Druet utvecklats till att bli. IMG_5871

 

 

 

 

Toulouse Lautrec 

 

Vaxdockor

Utöver hantverket med att skulptera i trä, brons eller gips, har Druet lärt sig att arbeta med vax. Sedan mer än trettio år har han övat sig att bemästra materialet. Det är nämligen inte enbart att göra skulpturerna så lika personerna som möjligt, utan att få liv i vaxet, att humanisera det, att ge det ett känslomässigt levande skimmer.

Själen framträder speciellt markant i figurer som De Gaulle och Picasso men även hos sångare som Gainsbourg och Barbara Hendrix. Svart-vita fotografier återger skulptören i full fart med sin modell. Till och med den egyptiske presidenten Anwar el Sadat är förevigad av Daniel Druet.

Maurizio Cattelan

Påven Johannes paulus den andre under meteoritPåven Johannes paulus den andre under meteorit.

I ett rum i källaren visas en specialutställning med vaxdockor gjorda åt Maurizio Cattelan. Besökaren konfronteras med Påven Jean-Paul II nermejad av en meteorit och Hitler som står på knä, Kennedy i sin kista med skor och kostym… Det var nästan obehagligt hur verklighetstrogna personerna var.

Hans installationer gör ett overkligt men ändå familjärt intryck.

De gastronomiska priserna Druets skulpturer når upp till bland annat hos Christie’s beror på hans otroliga tekniska färdighet.

I den utmärkta dokumentärfilmen om honom förstår jag att han verkligen söker själen bakom människan och inte nöjer sig med att återge en ”mask” av den han porträtterar. Det är tydligt speciellt när den dåvarande franske presidenten François Mitterand sitter modell åt honom. Presidenten låter honom inte komma honom inpå livet utan håller honom hela tiden på tryggt avstånd men till sist lyckas Daniel nå människan bakom attityden och då skulpterar han honom i ett enda svep – presidenten till trots.

Det ser så enkelt ut på film men kräver sin man förstår jag. Lite ruggigt tycker jag ändå att det är med så trovärdiga vaxfigurer.

Anne Edelstam, Paris.

IMG_5877IMG_5880

 

 

 

François Mitterand och Barbara Hendrix

 

 

 

 

 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.