Troll och sagor på Waldemarsudde

Maria Friberg (1966) Night Vision, print.

Kan John Bauer fortfarande förvåna oss? Den frågan ställde jag mig när jag såg denna utställning på Waldemarsudde, i Stockholm. Och svaret är tvetydigt, både ja och nej.

John Bauer, Freja, 1917

De flesta barn har skrämts till sömns av John Bauers teckningar och sagor om troll och älvor i Bland tomtar och troll. För att inte tala om Näcken som lurar i våra sjöar… Hustomten gillar gröt men blir grinig om barnen lämnar sina skidor ute i stället för att ställa in dem i boden. Ja, dessa små krabater kan vara till hjälp för oss föräldrar också! Missa därför inte heller Sagostigen (https://www.sagostigen.se/) i Sörmland där de små kan göra sig ännu mera bekanta med skogens alla väsen. Men sch! Man får trippa på tå förbi stenarna där trollen sover (och snarkar) för de gillar inte att bli störda! Bara så att ni vet…

Theodor Kittelsen
Näcken, 1900

Vi skandinaver har ju inte långt till vår älskade natur vilken många har upplevt på nära håll under hela Coronaepidemin. Visst liknar vissa stenblock och gamla träd olika figurer som förvandlas till naturväsen i konstnärernas fantasi. Utställningen på Waldemarsudde visar ett axplock ur dessa, både från sekelskiftet 1900 och i nutid.   

De cirka 150 konstverken kommer både från Sverige, Norge och Finland. John Bauers 50 verk är dock de mest representerade med akvareller, målningar och teckningar. Men vad jag tyckte var det mest intressanta med utställningen var hängningen i teman med sekelskiftes konstnärer som Ernst Josephson, Aksell Gallen-Kallela jämsides med nutids konstnärer som Maria Friberg bland andra. Jag fick lite kalla kårar av flera trollfigurer men en som sticker ut i sin skönhet och skörhet är Agnes de Frumeries marmorskulptur samt Elisabeth Henrikssons glasskulpturer av skog.

Utställningen påvisar ett fortsatt intresse för vår gamla folktro samt för naturens mystik. Filmen ”Gräns” är väl ett typexempel på det. Vem om inte en skandinav skulle komma på idén att göra en spelfilm om troll?

Fotografierna i visningen tyder på ungdomars behov av trygghet. Det känns dock inte rätt att de ska behöva söka denna i skogen i stället för i hemmet. Kan det vara ett rop på hjälp? Naturen är läkande men inte tillräcklig för en ung människas utveckling. Utställningen ställer frågor vilka inte alltid är så enkla att besvara.   

Trollbunden är till för både vuxna som barn – alla kan vi ta till oss något från denna utställning. I dessa pandemitider kan det vara skönt att drömma oss bort in i sagornas förtrollade värld och för en tid glömma bort det värdsliga.

Anne Edelstam

Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen.

5 september 2020 – 24 januari 2021

Waldemarsudde

Nils Blommér, Sommarkväll, 1849
https://www.waldemarsudde.se/besok-oss/

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.