Liten man samlar stor konst

Denna vinterutställning på Fondation Vuitton, i Paris, har slagit publikrekord med Chtchoukines unika konstsamling. Samlaren har koncentrerat sig på fransk 1900-tals konst med verk av de främsta moderna konstnärerna.Porträtt av Sergueï Chtchoukine, Xan Krohn, Moskva 1915

Fondation Louis Vuitton:

Hösten 2014 invigdes arkitekten Frank Gehrys magnifika byggnad i Bois de Boulogne. Köerna slingrade sig långa utanför denna surrealistiska konstruktion mitt i den annars lätt sömniga och familjevänliga park i utkanten av Paris.

Glasbyggnaden liknar gigantiska segel. Dessa är målade i olika färger inför denna utställning och speglar sig lekfullt i det trappstegsformade vattenfallet. Den kanadensiske arkitekten Frank Gehry är mest känd för sina egendomliga men smakfulla strukturer som Guggenheimmuseet i Bilbao, Spanien, eller Disneyland Paris.

Hans senaste byggnad är detta museum för samtida konst i glas och trä med mycket plats för att hänga och ställa ut stora verk. Det är Louis Vuittons första steg in i konstvärlden. Med denna utställning har han slagit publikrekord med över en miljon besökare på några månader.

Henri Rouseau, vue du Pont de Sèvres, 1908. 

Chtchoukines samling:

Sergueï Chtchoukine föddes 1854 i Moskva. Trettio år senare gifte han sig med Lydia och de fick tre barn i snabb följd. 1890 installerade de sig i Trobetskoï palatset i Moskva. Det var för att dekorera detta magnifika palats som hans konstsamling tog fart.

Under sina resor till Paris träffade han konsthandlare av vilka han köpte först impressionisttavlor av Monet. Sedan utökades dessa med verk av Degas, Cézanne och Gauguin. Men det var framförallt Matisse han föll för och han samlade på sig trettioåtta tavlor av enbart denne konstnär. Samlingen kompletterades med femtio Picassotavlor. Framförallt intressant är de tidiga Picassotavlorna man inte ser så ofta men samlaren köpte även flera kubisttavlor. ”Jag vill bli chockad” sa han om sitt val av tavlor.Claude Monet, le déjeuner sur l’herbe.

Det utbröt en veritabel skandal när han visade upp La Danse et la Musique – två stora pannåer han beställt av Matisse för palatsets trappa. De ansågs alltför avklädda och vågade. Fondation Vuitton visar en rolig videoinstallation med olika filmklipp angående det alstret med en fiktiv dialog mellan Henri Matisse och Sergei Chtchoukine. Paul Signac, Dune, 1890

Lyckan fick ett abrupt slut 1917 i och med den ryska revolutionen och bolsjevikernas maktövertagande med Lenin i spetsen. Chtchoukine flydde med sin familj till Frankrike. 1918 nationaliserades hans 274 verk. Tolv år efter hans död (1936) delades samlingen upp mellan Moskvas konstmuseum och Eremitaget i Sankt Petersburg.

Claude Monet, La chambre rouge, 1908

Det är en unik chans att uppleva dessa verk samlade i de elva rummen på Fondation Louis Vuitton. Säga vad man vill om konsthandlare och rikemansbarn: fanns inte dessa skulle vi inte heller kunna njuta av sådana fina konstsamlingar!

Anne Edelstam, Paris

Lioubov Popova, Architectoniqie Picturale, 1918

 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.