Kulturen dränks!

Det är inte enbart massturismen som tär på kulturbyggnaderna i Venedig utan även väder och vind.

Vem tvivlar på att vi lever i en tid då klimatförändringarna är på frammarsch? Venedigborna är några av de värst drabbade. Sankt Markus platsen har varit helt översvämmad i höst. Invånare som turister vadade i det höga vattnet.

Venedigs storhetstid kan vi dock uppleva både torrt och varmt på Grand Palais i Paris. En väl iscensatt utställning – med både teatrar, tavlor, föremål, kläder och skulpturer – tog mig inte enbart på en tidsresa men även på en Venedigtur. Jag fick uppleva maskerader, ceremonier, alldagliga händelser, vackra kyrkomålningar och mycket annat och slapp bli våt om fötterna!

En kylig novemberdag bestämde jag mig för att jag behövde en uppiggande resa och klev in genom Grand Palais magnifika dörrar. Staden har fascinerat besökare i flera sekler. Denna utställning betonar Venedigs inflytande på 1700-talets européer och konsten. Stadens läge på 118 öar med myriader kanaler samt pittoreska broar, dess politiska ställning och framförallt dess handel, konst, musik samt karnevaler bidrog till Venedigs unika ställning i Europa. Redan på den tiden, drog staden till sig turister vilka bidrog till konstnärerna för de beställde gärna ”vedute” – souvenirtavlor.

Venedig var ett av Europas starkaste fästen men efter en serie olika kriser, ekonomiska som samhälleliga, försvagades riket och 1797 föll staden offer för Bonapartes armé. Utställningen koncentrerar sig på tiden innan dess, då Italiens konstscen omfattade de bästa inom konstvärlden och dess ”svans”. Venedig hade inflytande på konstnärer i Sverige, England, Frankrike, Tyskland och Spanien. För den intresserade visas även varje onsdag kväll en föreställning inne i museet med teater, musik och dans. Jag fick en försmak av den genom de masker, dräkter och föremål som visas.

”Doge” kallades regenten även om det egentligen var överklassen som hade makten i sina händer. En slags oligarki – lite som i dagens Ryssland. De ordnade stora officiella ceremonier för att visa sitt inflytande. 1700-talets ”urbana” konst gick ut på att avbilda dessa med hjälp av kamera ”obscura”, eller pinnhålskamera. Bland de mest kända konstnärerna kan nämnas Gianantonio Canaletto, Franscesca Guard, Giambattista Tiepolo. När jag beskådade deras tavlor kändes det som om jag var på plats och deltog i ceremonin eller på maskeradbalen, så noggrant avbildade var de.

Bland musikerna så är nog Vivaldi den vi känner bäst till och i en av salarna hördes det ljuv musik och en liten operascen var uppställd med instrument och figurer. Venetianska konstnärer var så uppskattade att de användes flitigt av monarkier runt om i Europa. Även i Stockholm – Nordens Venedig – har Italien haft inflytandet på arkitekturen.

Dagens Venedig är mera som ett öppet museum snarare än en levande stad eftersom de flesta Venedigbor har flyttat ut. Det är otroligt att tänka sig att denna plats varit en av de största och mest befolkade städerna sedan Medeltiden! Det kan vara värt att gå på denna utställning i stället för att brottas med horder av turister eller vada i knädjupt vatten på Markusplatsen. Men det är klart då missar man kanalturerna och gondoljärerna samt den goda italienska maten… eller så kan utställningen ses som en försmak på den riktiga staden så länge den finns kvar.

Anne Edelstam, Paris    

 

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.