Gå och rösta i Europavalet!

Den uppmaningen gav oss den svenske forskaren, Göran von Sydow, på kort besök i Frankrike inför Europadagen, den 9 maj.

Svenska ambassaden i Paris

Slutet av andra världskriget, i och med tyskarnas kapitulering, firas varje år den 8 maj, i Frankrike med kortege och tal vid Triumfbågens fot där det ständigt brinner en eld vid den okände soldatens grav. Men på Europadagen, den 9 maj, firas freden i hela Europa och vår sammanhållning. EU skapades framförallt i detta ändamål: att hålla samman ett fredligt Europa. Två världskrig och miljontals döda i strid, deportationer och förödelser, satte djupa spår i Europa.

Göran påminde oss om ursprunget till EU som vi numera ser som ett handelsavtal mer än som ett värderingssätt och fredsprojekt. För mig, och de flesta svenskar bosatta i Frankrike, som lyssnade denna vårkväll till Göran, har EU inneburit att jag kan röra mig fritt och arbeta överallt inom EU. Det tar mina barn för givet. De reser inte ens med sina pass längre. Men precis som demokratins skörhet kan denna frihet också tas ifrån oss. Detta håller britterna på att erfara med Brexit.

Göran förklarade för oss att det är medlemsländerna som bestämmer vad som ska ske och inte ske inom EU. Vi har friheten att gå och rösta och välja de parlamentariker vi vill ska representera oss. Vill vi ha ett EU som främst värnar om klimatfrågorna bör vi rösta på ett grönt parti, är vi mera intresserade av sociala frågor bör vi rösta vänster/socialdemokratiskt, är vi mera intresserade av att ha en liberal handel bör vi rösta på dessa partier med mera. Det är alltså vi medlemsländer som bestämmer hur EU ska se ut och inte tvärtom! Många röster har höjts mot EU för att de i Bryssel ”bestämmer över våra huvuden” men så är alltså inte fallet.

Populister och andra mindre partier uppmanar sina väljare att gå och rösta inför EU parlamentet för de inte alltid har så stor makt på nationell nivå men kan däremot få mera tyngd inom EU. Det positiva med detta är att deras aggressiva attityd gör att även motståndet mot dem ökar och därmed stödet för EU i de flesta länder.

För svenskar är, enligt mätningarna, miljöfrågor de viktigaste. Men för de flesta andra medlemsländerna är det immigration, terror och säkerhet som står högst på agendan. Trots skillnader länder emellan i Europa har samtliga inrikes problem med stora skillnader mellan framförallt städer och landsbygd. Dessa måste demokratiseras och jämställas för att förebygga populism och utanförskap enligt Göran. Annars kan de populistiska partierna öka.

Så ni som värnar om västerländska ideal som demokrati, jämställdhet och miljövänlig politik, gå och rösta i Europavalet! Den uppmaningen fick vi.

Anne Edelstam, Paris

www.sieps.se

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.