Kan museumbesök bota ångest?

Giovanni Boldini

Det tycks franska kardiologer tro och skriver ut gratis museumbesök på recept. 

Flera oroliga år i följd har gjort fransmännen till ett ångestladdat folk. Terrorattentat, gula västar demonstrationer med våldsamheter i dess följd, korona-epidemin och nu, som kronan på verket, ukrainakriget.

Prishöjningar på bensin och råvaror påverkar inte enbart de fattigaste utan även den breda medelklassen alltmer. Klimatpåverkan med torka och värmeböljor har blivit vanligare.

Ja, enbart av att tänka på allt detta, kan nog vem som helst få ångest. Hjärtproblem är ett uttryck av denna stress. Vad kan då läkarna göra för att hjälpa sina patienter att må bättre, utöver medicinska ingrepp?

Boldini – Paris

Jo, de har upptäckt att vissa konstverk gör underverk! Alltså anordnas det speciellt guidade turer med utvalda lugnande verk som Monets kända näckrosor. Framför dessa kan patienterna inhämta livskraft och ångestdämpande endorfiner. Vetenskapliga mätningar har gjorts vilka påvisar den positiva inverkan.

Så recepten med gratis museumbiljetter lär fortsätta till allas glädje.

Boldini, Paris café

Anne Edelstam

About Anne

Swedish journalist, photographer, editor and writer. Based in Paris, France.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *